Losse navigatie- systemen nemen een vlucht

Al bieden veel autofabrikanten navigatiesystemen aan, nog lang niet alle auto's zijn ermee uitgerust. De behoefte aan navigatiehulp, maar ook de beperkingen van een vast in de auto gemonteerd systeem, hebben de vraag naar losse navigatiesystemen op zakformaat snel doen groeien. Het succes van Tomtom is op die behoefte gebaseerd, maar er zijn ook andere systemen zoals van Garmin en Navman, VDO-Dayton of Sony. De prijzen liggen tussen de 285 en 800 euro. De goedkoopste hebben alleen een zwartwitbeeld en een tot de Benelux beperkt kaartbereik, de duurdere bieden een dekking voor heel Europa en actuele verkeersinformatie. Een risico is wel de diefstalgevoeligheid van de systemen die los in de auto of op een steun met zuignap tegen de voorruit zijn bevestigd.

    • Wim Oude Weernink