“Loslaten thuisnet leidt tot vervlakking'

De meeste omroepen zijn tegen het verspreiden van hun programma's over alle netten. Vera Keur (VARA) legt uit waarom.

Europa, Nederland, Hilversum 05-05-2005 VARA directeur Vera Keur. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Volgende week besluit de raad van bestuur van de publieke omroep of omroepen hun thuisnet moeten loslaten. Als programma's van omroepen over alle netten worden verspreid, kunnen meer (jonge) kijkers worden bereikt, denkt de raad. Want dan kunnen programma's die hetzelfde kijkerspubliek hebben, ook bij elkaar in de buurt worden gezet. Vrijwel alle grote omroepverenigingen willen hun thuisnet behouden. Zij lieten drie deskundigen de plannen kritisch doorlichten. VARA-directeur Vera Keur, voorzitter van het College van Omroepen, verwoordt de kritiek.

Waarom zijn jullie tegen? Er moet toch iets gebeuren?

“Ja, zeker. Maar wij vinden dat dit model te grote risico's met zich meebrengt. De nieuwe zenderprofielen zijn voor een deel onduidelijk. Mensen zijn nu gewend aan netten, die een bepaalde identiteit uitstralen Ze weten programma's te vinden. Als je dat zomaar afbreekt, netten introduceert zonder eigen identiteit en veel programma's verplaatst, loop je het risico dat kijkers op drift raken . Ook vinden we dat het programmaschema nu te veel het uitgangspunt wordt. Niet mooie, creatieve ideeën voor programma's, maar tijdstippen die gevuld moeten worden en targets die gehaald moeten worden. Dat leidt tot vervlakking. Bovendien zetten de plannen de samenwerking tussen omroepen op losse schroeven “

De raad van bestuur zegt: “de omroepen komen niet met een alternatief'.

“Dat is ons ook niet gevraagd. Wij zijn gevraagd om een reactie op dit plan. Daarvoor hebben we kort de tijd gekregen. Maar we hebben wel tegen de raad van bestuur gezegd dat we de problemen samen willen oplossen, en we zijn absoluut bereid om veranderingen aan te brengen. “

Vorig jaar heeft dit plan ook al op tafel gelegen. Inmiddels zijn alleen maar meer kijkers afgehaakt. Is het dan niet tijd om iets nieuws te proberen?

,,Vorig jaar hebben omroepen en raad van bestuur samen besloten verder te gaan met de thuisnetten. Maar de verbeteringen die toen zijn bedacht, zijn pas in september ingegaan. Het is te vroeg om te zeggen dat die niet werken. En Ned. 3 heeft zijn schema vanaf januari aanzienlijk gewijzigd om tot betere resultaten te komen.“

De raad van bestuur heeft een informatiecentrum ingericht, waar iedereen kon komen kijken naar de onderbouwing van hun plannen. Niemand van het college van omroepen is langs geweest. Op basis waarvan wijzen jullie de plannen dan af?

“Tot dit niveau wil ik niet afdalen. De geraadpleegde externe deskundigen hebben zich gebaseerd op alle schriftelijke stukken die overlegd zijn als onderbouwing van de plannen. Volgens de raad van bestuur hadden wij alle informatie.“

Wat gebeurt er als de raad van bestuur zijn plannen doordrukt?

“Dan gaan die plannen door. Maar ik ga ervan uit dat zij onze zienswijze serieus nemen.“

    • Merel Thie