Hier tekenen voor nul dollar per uur

werk_1.jpgNiet lang geleden was de NRC-correspondent in Johannesburg Bram Vermeulen op bezoek. Aan het einde van de avond dronken we nog wat na en deelden verhalen over armoede.

25 procent van de New Yorkers leeft onder de armoedegrens, zei ik. Onze man in Zuid-Afrika was wel wat gewend. Duizenden arme inwoners van de stad hebben twee banen om rond te kunnen komen. Maakte ook geen indruk. Pas toen ik zei dat de meeste werknemers van restaurants, broodjeszaken en - eerlijk is eerlijk - deze luxe lounge een uurloon hebben van nul dollar per uur, keek hij me ongelovig aan.

We vroegen het onze serveerster. Het klopte. Ze vertelde dat het eigenlijk illegaal was: iets meer dan drie dollar per uur is het minimum áls de werkgever het uurloon maar via fooien aanvult tot ten minste het minimumloon. „Maar ik heb hier hele weken gehad dat ik nachten doorwerkte en niet meer overhield dan mijn reiskosten.”

werk.jpgDat minimumloon blijft controversieel. Het federaal vastgestelde loon is 5,15 dollar (4,30 euro). Het Congres weigert al een decennium het te verhogen. Negentien Amerikaanse staten (plus D.C.) hebben het inmiddels op eigen gezag verhoogd. In New York ligt het nu op 6,75 dollar. Terwijl, zo zegt deze donut-verkoopster, je voor minder dan 9 dollar hier niet eens kunt rondkomen.

375.000 New Yorkers verdienen het minimumloon per uur - of minder, zoals onze serveerster. Dan is mijn vraag: wat doe je als je een baan aangeboden krijgt en je werkgever zegt: „hier tekenen voor nul dollar”?

    • Freek Staps