' Heizel' is onveilig

Het Koning Boudewijnstadion in Brussel vertoont grote gebreken. Dat blijkt uit een rapport van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het nationale stadion werd berucht na de Heizelramp in 1985, toen voorafgaande aan de finale om de Europa Cup voor landskampioenen tussen Liverpool en Juventus bij rellen 39 Italiaanse supporters om het leven kwamen.

Na het Heizeldrama werd het stadion gerenoveerd en omgedoopt tot Koning Boudewijnstadion.

Bij een inspectie is nu gebleken dat de trappen in het complex niet groot genoeg zijn voor een evacuatie. Ze zijn acht meter te smal: vier in plaats van twaalf meter.

Verder werden er gebreken geconstateerd aan de bedrading voor de elektriciteit en worden er normen voor de brandveiligheid overschreden. Er ontbreken branddeuren en onder de tribune liggen gevaarlijke stoffen opgeslagen zoals benzine en verven.

Het rapport vermeldt ook loszittende stoelen en rondslingerende potentiële projectielen.

De voetbalbond KBVB heeft inmiddels een proces-verbaal en een boete van 5.000 euro opgelegd gekregen. Binnenlandse Zaken vraagt niet om het stadion te sluiten, maar wel om dringende verbeteringen. Tot 1 mei krijgt de voetbalbond de tijd om te reageren. Daarna volgen nieuwe controles en mogelijk twee keer zo hoge boetes.

De stad Brussel onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een nieuw stadion. Is het resultaat negatief, dan wordt opnieuw geïnvesteerd in het huidige stadion.