Hailie, Kim en Eminem

Op nummer 20 van de Top 50 staat deze week het nummer “When I'm Gone', het afscheidslied van Eminem. Eminem stopt als rapper.

** FILE ** U.S. rapper Eminem performs at the MTV Europe Music Awards, in Rome, Nov. 18, 2004. Terrence T. Moore, 36, was sentenced Tuesday, Dec. 13, 2005, to life in prison without parole in the shooting death of Amjed "AJ" Abdallah, owner of a recording studio once used by rapper Eminem, authorities said. Moore was found guilty in November of first-degree murder in the January 2004 slaying. (AP Photo/Andrew Medichini, File) Associated Press

Hij wil geen eigen cd's meer maken en op tournee moeten. Eminem wil alleen nog werken als producer. Dat wil zeggen dat hij liedjes gaat maken voor anderen, zoals hij eerder al deed voor 50 Cent en The Game.

“When I'm Gone' gaat hierover, in een tekst die zo lang is dat “Talk' van Coldplay er wel zes keer in past. Het verhaal dat Eminem in “When I'm Gone' vertelt, is hartverscheurend. Bijna zo hartverscheurend als dat van droevige kinderboeken als Alleen op de wereld of Mijn vader woont in Rio. Met het verschil dat dit geen kinderboek is, maar het verhaal van een stoere rap-ster.

Eminem heeft ons er al eerder over verteld: zijn zorgen om dochter Hailie. Hailie heeft een vader en een moeder, maar verder is er weinig “gewoon' aan dit gezin. Wie heeft er nou een vader die niet alleen gescheiden leeft van zijn vrouw maar haar bovendien de hele tijd uitscheldt in liedjes die iedereen overal, van de noordpool tot Antarctica, op de radio te horen krijgt?

Het lijkt alsof Eminem zich inmiddels, na zes jaar schelden en tieren, bedacht heeft en ziet dat het voor Hailie niet zo leuk is. En Eminem houdt veel van Hailie, zoveel dat hij “zijn arm voor haar zou geven', rapt hij.

In zijn liedje praat hij met Hailie. Ze vraagt: “Waarom maak je mama aan het huilen?“ (You're makin mummy cry, why, why's mummy crying?) en: “Papa, ga alsjeblieft niet weg!“, als haar vader op tournee moet.

En dan zegt Hailie streng: “Oké papa. Het is nu te laat, je hebt gekozen. Ga maar en laat ze zien dat je meer van hen houdt dan van ons.“ (It's too late dad, you made the choice. Now go out there and show 'em you love 'em more than us). Hailie denkt dat Eminem meer geeft om die 60.000 mensen die iedere avond naar zijn concerten komen, dan om haar en haar moeder.

Daarom moet Eminem nu stoppen als rapper: om Hailie van zijn liefde te overtuigen. Dus geeft hij het liedje een “happy end': “Hailie zit op de schommel, ik loop naar Kim en kus haar en zeg dat ik van haar houd. Hailie lacht.“ (Hailie's out side swingin'/ I walk right up to Kim and kiss her, tell her I miss her/ Hailie just smiles).

Ik ben benieuwd hoe Hailie, Kim en Eminem er over zes jaar voor staan.

    • Hester Carvalho