Bouillon in de pan

Voor circa 2 liter:

1 kg kipvleugels

1 grote winterpeen, geschrapt

1 grote ui (laat schil zitten voor kleur)

2 stengels bleekselderij

10 kale steeltjes van peterselie

1 trostomaat, in kwarten

1 blaadje laurierzout en 4-5 zwarte peperkorrels

2,2 liter koud water

Zelf bouillon trekken is voor veel werkende thuiskokers een onbekende bezigheid. Zoiets kost veel tijd denken ze dus daar beginnen ze niet aan. Het is jammer dat ze niet weten dat bouillon trekken hen niet berooft van hun kostbare tijd. Het komt er slechts op aan de benodigde ingrediënten samen met de andere boodschappen mee naar huis te nemen (voor het week-end). Met een stuk runderrib, schenkel of een zak met kippenvleugels, smaakrijke groeten als peen, ui, prei en/ of bleekselderij (eventueel nog een tomaat) en kruiden als laurier, tijm, verse peterselie of selderij ben je al. Nadat de groenten in kleinere stukken zijn verdeeld gaat alles samen met koud water, een beetje zout en wat peperkorrels in een grote pan. Aan de kook brengen en met het deksel op de pan op laag vuur laten trekken. Wie heldere bouillon wil hebben, brengt eerst vlees of gevogelte aan de kook en schept bovenkomend schuim weg alvorens de overige ingrediënten erbij te doen. Slimme thuiskokers trekken veel bouillon en doen dat 's avonds als ze toch thuis zijn. Er hoeft geen oog op te worden houden, de boel kan niet aanbranden en exacte kooktijden zijn overbodig. Alleen visbouillon van koppen en graten mag niet langer trekken dan 30 minuten op straffe van een vieze lijmsmaak. Dit is allemaal al eens eerder in deze rubriek aan de orde geweest maar het kan geen kwaad het nog eens onder de aandacht te brengen. Ga met de aangeven ingrediënten aan de slag en laat alles een avond trekken. Schep voor het naar bed gaan de vaste bestanddelen over in een vergiet en laat uitlekken boven de soeppan. Zet het geheel weg op een koele plaats. De volgende dag kan de bouillon zonodig worden ontvet. Bouillon blijft in de ijskast 2-3 dagen goed; wie hem langer wil bewaren, brengt de bouillon even aan de kook en laat hem weer afkoelen alvorens weer in de ijskast te zetten. Verdeel de bouillon desgewenst over afsluitbare plastic bakjes en vries ze in. Met een magnetron is bouillon snel ontdooid. Breng de bouillon pas voor gebruik definitief op smaak met zout.

Florine Boucher

Morgen: snacks.

    • Florine Boucher