Bosnië: Eurfor schiet vrouw verdachte neer

De vrouw van een Bosnisch-Servische verdachte van oorlogsmidsdaden is gisteren neergeschoten bij een poging van de politie en het Europese leger Eufor in Bosnië om haar man, Dragomir Abazovic, te arresteren. De vrouw overleed in het ziekenhuis aan de verwondingen die ze opliep bij de schotenwisseling.

Abazovic (54) en hun zoon raakten zwaar gewond, maar zijn buiten levensgevaar. Abazovic werd gezocht door het Bosnische tribunaal dat misdaden uit de Bosnische oorlog (1992-1995) berecht.

De Bosnisch-Servische president Dragan Cavic veroordeelde de actie en riep de commandant van Eufor, generaal-majoor Gian Marco Chiarini, op een onderzoek in te stellen en de daders te vervolgen. “Dit is een zwarte dag voor Eufor en de actie zal het vertrouwen in het Europese leger volledig tenietdoen“, aldus Cavic. “Het is tragisch dat het resultaat van de actie de dood van de vrouw en de verwonding van een jonge zoon van een veronderstelde verdachte is“, zei de president.

De politie meldde dat het gezin in het plaatsje Kozici, zestig kilometer ten oosten van Sarajevo, in een vuurgevecht raakte met leden van Eufor. De Eufor-leiding bevestigde alleen dat militairen betrokken waren geweest bij een schotenwisseling tijdens een actie ter ondersteuning van de politie.

Eufor (6.300 man) volgde in december 2004 de NAVO geleide stabilisatiemacht SFOR voor Bosnië op.