Bos na weekend ontruimd

De politie zal de bossen van Schinveld in de gemeente Onderbanken niet voor aanstaande maandag ontruimen. Dat concludeerden leden van de actiegroep Groenfront! gisteren na gesprekken met onderhandelaars van de politie.

De Limburgse commissaris van de koningin L. Frissen heeft gisteren de noodverordening van de burgemeester van Onderbanken bekrachtigd die de bossen tot verboden gebied verklaart.

Actievoerders hebben de bossen in Zuid-Limburg bezet om te voorkomen dat zes hectare ervan gekapt zal worden. Dat is volgens de regering nodig voor de vliegveiligheid van de Duitse luchtmachtbasis Geilenkirchen. De Schinveldse bossen liggen tegen de grens met Duitsland aan. Onderbanken protesteert al twintig jaar tegen de geluidsoverlast en de milieuverontreiniging van de laag overvliegende vliegtuigen.

De gemeenteraad van Onderbanken stemde eergisteren in een rumoerige raadsvergadering unaniem tegen de noodverordening van de eigen burgemeester. Burgers in Schinveld hebben aangekondigd de actievoerders, die in boomhutten de ontruiming afwachten, met hun aanwezigheid te zullen steunen. In het dorp werden handtekeningen opgehaald om het onmiddellijke aftreden van de burgemeester te eisen.

Voorlopig lijken inwoners zich nog niet aan de verordening te houden. Over de grensweg met Duitsland rijden auto's en fietsers af en aan, terwijl die weg behoort tot verboden gebied. Schinvelders lopen ongehinderd het bos in en uit en brengen de bezetters eten, drinken en morele steun. Politie- en legerhelikopters observeren vanuit de lucht het actiekamp. Ook patrouilleert de politie in onopvallende auto's in het gebied, maar de agenten grijpen vooralsnog niet in.

Een lid van Groenfront! beloofde dat het verzet tegen de ontruiming geweldloos zou blijven. De actiegroep wil zelf, door middel van een webcamverbinding, de naderende ontruiming verslaan.