Aangepast gordelgebruik vanaf 1 maart

Met ingang van 1 maart veranderen de voorschriften over gordelgebruik door kinderen in auto's. De slechte gewoonte van sommige automobilisten om de diagonale (schouder) gordel achter de rug om te geleiden wordt strafbaar. Ook het gebruik van zogenaamde gordelclips wordt strafbaar. Deze clips worden gebruikt om bij kleine mensen - zoals kinderen zonder zittingverhoging - de heup- en diagonaalgordel met elkaar te verbinden zodat ze beter aanliggen tegen de schouder of heup. Die clips kunnen de krachten bij een aanrijding echter niet verwerken, bovendien kunnen ze letsel veroorzaken. Vanaf 1 maart mogen alle kinderen tot achttien jaar en kleiner dan 1,35 meter alleen op een goedgekeurde zittingverhoging meerijden.

Er zijn nogal wat voorschriften en uitzonderingen over gordelgebruik voor kinderen. Een oudere auto zonder gordels op de achterband mag kinderen onder de drie jaar in het geheel niet vervoeren. Kinderen meenemen in de achterbak van een stationwagen, al dan niet in daar aanwezige zitjes, is ook aan speciale regels gebonden. Daarbij kan zelfs toestemming van de verzekeringsmaatschappij worden verlangd. De website van Postbus 51 geeft hierover gedetailleerde informatie.

    • Wim Oude Weernink