www.nrc.nl

Vragen over film. Televisierecensent en voormalig filmredacteur Hans Beerekamp beantwoordt vragen over film en televisie op www.nrc.nl/vragenoverfilm.

Vandaag onder meer een vraag van lezer Vera Verboven. Zij zoekt films waarin de accordeon een prominente rol speelt, ofwel als thema, ofwel in de muziek bij de film. “Dit soort vragen zijn het moeilijkst te beantwoorden, en daarom misschien ook het leukst“, schrijft Beerekamp.

“Betrouwbaarder dan subjectieve herinneringen is het invoeren van het Engelse woord accordion in de plotbeschrijvingen van de Internet Movie DataBase (www. imdb.com). Zo vond ik een lijst van 22 titels, die niet allemaal even re-levant lijken. De oudste is een stille documentaire van Edison uit 1900: Scene in the Swiss Village at Paris Exposition. Films uit de lijst die enigszins bekend zijn en waarvan ik het accordeongehalte kan bevestigen zijn Stroszek (Werner Herzog, 1977), waarin de autistische hoofdpersoon Bruno S. accordeon speelt, Arizona Dream (Emir Kusturica, 1993, maar in vrijwel alle films van deze Bosnische regisseur komen zigeuners met trekzakken voor) en Bye Bye Brasil (Carlos Diegues, 1979).“ Meer films online.

Weblog Klaver. Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog over digitale zaken: privacy, wetgeving, beveiliging, bijzondere websites en cybercultuur. Deze week heeft ze het onder meer over een slimme oplossing voor alleengaande theaterliefhebbers. “Wie geen zin heeft om alleen naar de schouwburg in Hoogeveen te gaan kan via de website van De Tamboer gezelschap zoeken. Via de pagina Samen Uit kan men zich aanmelden. Het Stadstheater Zoetermeer heeft sinds enige tijd een soortgelijke service. Dat biedt ook de gelegenheid een oproep te plaatsen.“

Meer op www.nrc.nl/klaver.