Wat doen de kinderen

Ontwerpen

Falling Water heet het huis dat de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright in de vorige eeuw boven een waterval bouwde en ook zijn Guggenheim Museum in New York is bijzonder: bezoekers moeten eerst naar boven en lopen dan in een spiraal langs alle kunstwerken naar beneden. In Museum Hilversum is nu een expositie over Frank Lloyd Wright te zien Dromen van Amerika . Op zondag 8 januari om 14u is er in het museum een creatieve workshop voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Workshop op 8 jan om 14u voor kinderen van 8-12 jaar. Museum Hilversum, Kerkbrink 6. Kosten: 7,50 incl materiaal & entree. Res en Inl 035-6292826.

Schilderij van Frans van Mieris: 'Bellenblazende jongen' (1663)
Schilderij van Frans van Mieris: 'Bellenblazende jongen' (1663)

Speuren

In de schilderijen van de 17de eeuwse schilder Frans van Mieris zijn allerlei hondjes verstopt. De hondjesspeurtocht is een van de activiteiten op de familiedag op 8 januari in het Mauritshuis in Den Haag. Tussen 12u en 16u zijn er allerlei leuke activiteiten te doen rond de tentoonstelling Frans van Mieris - fijngeschilderde verhalen, zoals verf maken door pigmenten te mengen en daarna meedoen met een workshop fijnschilderen, baretten maken en platen inkleuren. Kinderen mogen gratis naar binnen, maar volwassenen moeten toegang betalen. Om 14u is er een een lezing over het leven en werk van Frans van Mieris door conservator Quentin Buvelot.

Familiedag op zo 8 jan in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Inl www.mauritshuis.nl

Bouwen

Kinderen die willen meedenken met de plannen voor het Annie M.G. Schmidt Huis & Park in Almere kunnen dat doen op een speciale website www.waaidorp, gemaakt door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht. Ze kunnen er tekenen, chatten, ontwerpen en plannen bedenken voor een kunstencentrum. In de galerie www.waaidorp.nl kunnen ze hun werk achterlaten t/m 14 januari. Wie weet wordt de ideeën wel overgenomen door de architecten en kunstenaars!

Inl www.waaidorp.nl

Insecten bekijken

Staatsbosbeheer organiseert in het Natuuractiviteitencentrum Zandenbos in Nunspeet op zaterdagmiddag 7 januari een inloopmiddag microscopie. Van 13u tot 16u kunnen bezoekers zich te verdiepen in de kleine, vaak niet met het blote oog waarneembare dingen in de natuur. Op deze inloopmiddag staan voor zowel kinderen en volwassenen diverse binoculairs en een microscoop klaar. Daarmee bekijkt men o.a. een aantal insecten en paddestoeltjes. Het is ook mogelijk dat bezoekers zelf onderwerpen meenemen om te onderzoeken. Ook zijn er medewerkers van Staatsbosbeheer om uitleg te geven.

Inloopmiddag op za 7 jan van 13-16u in Natuuractiviteitencentrum Zandenbos, Plesmanlaan 2, Nunspeet. Het werkboekje kost 1 en de toegang is gratis. Inl 0341-252996

Batikken

Goudvondsten en paleisschatten uit Sulawesi, Lombok en Bali, stenen beelden van de Borobodur, voorouderbeelden en wapens: op de expositie Indonesia: de ontdekking van het verleden zijn zo'n 300 voorwerpen uit het Museum Nasional Indonesia uit Jakarta en het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde t/m 17 april te zien in de Nieuwe Kerk, Amsterdam. Op de zondagen 8 en 22 januari, 5 en 19 februari zijn er kinderateliers in de kerk, waar kinderen van 6 t/m 12 jaar meer over de cultuur van Indonesië leren en daarna gaan batikken. De ateliers worden geleid door beeldend kunstenares Laurence Aegerter en worden voorafgegaan door een rondleiding over de expositie.

De ateliers (incl. speciale rondleiding) duren ongeveer 2 uur en beginnen om precies 11u voor kinderen van 6-9 jaar en om 14u voor de oudere kinderen (10-12 jaar) in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Res is noodzakelijk. Data: zo 8 en 22 jan, 5 en 19 febr om 11u en 14u. Aanmelden: kinderateliers@nieuwekerk.nl of 020-6268168. Deelname is gratis voor kinderen (excl. entree tentoonstelling: 6-15 jaar 7,50, vanaf 16 jaar 10, mk 3,75. Inl www.nieuwekerk.nl. Voor het middelbaar onderwijs zijn speciale lespakketten voor deze tentoonstelling gemaakt voor het CKV met weblessen over de cultuur van Indonesië.

Duiken

Kinderen die mee willen doen aan de Utrechtse Nieuwjaarsduik hoeven niet het ijskoude water in, maar kunnen zondag 8 januari van vanaf 11u terecht bij wel 20 warme culturele instellingen. Ze kunnen bij circus Jopie circustechnieken oefenen onder deskundige leiding, de Kruistochten beleven met echte ridders en jonkvrouwen in Museum Catharijneconvent, rondgeleid worden over de expositie Global Fashion in het Centraal Museum, in Museum & Sterrenwacht Sonnenborgh een kanon zien vuren en het leven van schutters en kannoniers ontdekken en in Theater Kikker naar een voorstelling gaan over een grappige prins in een ver en vreemd land.

Kijk voor meer (kinder)activiteiten: Nieuwjaarsduik/Culturele Zondag in Utrecht op 8 jan van 11-22u, toegang gratis. Inl www.culturelezondagen.nl

In de trapeze hangen

Hang je moeder in de trapeze! Circus Elleboog begint weer met curcussen: bijvoorbeeld Ouder en Kind met op 3 zondagochtenden samen circusspelen voor kinderen met een volwassene. Er zijn circusclubs voor beginners, gevorderden, open training en jongleurcursussen in de Voorjaars- en Meivakantie.

Inloopmiddag op za 7 jan van 13-16u in Natuuractiviteitencentrum Zandenbos, Plesmanlaan 2, Nunspeet. Het werkboekje kost € 1 en de toegang is gratis. Inl 0341-252996

De ateliers (incl. speciale rondleiding) duren ongeveer 2 uur en beginnen om precies 11u voor kinderen van 6-9 jaar en om 14u voor de oudere kinderen (10-12 jaar) in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Res is noodzakelijk. Data: zo 8 en 22 jan, 5 en 19 febr om 11u en 14u. Aanmelden: kinderateliers@nieuwekerk.nl of 020-6268168. Deelname is gratis voor kinderen (excl. entree tentoonstelling: 6-15 jaar €7,50, vanaf 16 jaar €10, mk €3,75. Inl www.nieuwekerk.nl. Voor het middelbaar onderwijs zijn speciale lespakketten voor deze tentoonstelling gemaakt voor het CKV met weblessen over de cultuur van Indonesië.

Kijk voor meer (kinder)activiteiten: Nieuwjaarsduik/Culturele Zondag in Utrecht op 8 jan van 11-22u, toegang gratis. Inl www.culturelezondagen.nl

Informatie naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam agenda@nrc.nl

Informatie naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam agenda@nrc.nl