Volendammer op avontuur in Afrika

De Volendamse voetbaltrainer Dick de Boer (58) wordt tijdens de komende strijd om de Africa Cup assistent-coach van het nationale elftal van Zimbabwe. Dat heeft een woordvoerder van de trainersvakbond Coaches Betaald Voetbal (CBV) in Eindhoven vandaag bekendgemaakt.

De Boer zal in eerste instantie alleen tijdens de Africa Cup bondscoach Charles Mhlauri assisteren. Het Afrikaanse equivalent van het Europees kampioenschap wordt van 20 januari tot en met 10 februari in Egypte gespeeld.

Zimbabwe staat gerangschikt op de negende plaats van nationale, Afrikaanse voetbalteams. Het land kwalificeerde zich begin mei voor de finale van de Africa Cup dankzij een comfortabele 3-1 overwinning op Rwanda. Voor het continentale voetbalevenement is het land met Ghana, Nigeria en Senegal in de zogeheten “poule des doods' ingedeeld.

Op 23 januari spelen de Zimbabwanen de openingswedstrijd tegen Senegal. Vier dagen later volgt een wedstrijd tegen Nigeria en op 31 januari treden The Warriors van coach Charles Mhlauri aan tegen Ghana.

Dick de Boer was eerder in Nederland werkzaam als trainer voor onder meer FC Volendam en Cambuur Leeuwarden. Dit seizoen is hij hoofdtrainer van eersteklasser AFC '34 uit Alkmaar. Ondanks het uitstapje naar Afrika blijft hij bij de amateurclub.

De voetbalbond van Trinidad en Tobago heeft de regering van dat land gevraagd om negen miljoen dollar (zeven miljoen euro) staatssteun voor de nationale voetbalploeg. Dat geld is volgens de bond nodig in de aanloop naar het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland, waarvoor de ploeg van de Nederlandse trainer Leo Beenhakker zich heeft geplaatst. De miljoenen zouden volgens de bond grotendeels besteed worden aan trainingskampen.