Verdonk is “heethoofd'

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen ontwierp als staatssecretaris van Justitie de Vreemdelingwet die in april 2001 in werking trad. Deze week blikt hij in Vrij Nederland terug op “zijn' wet. Over enkele voorbeelden van het huidige beleid zegt hij dat “dat eerder lijkt op een heethoofd met een koud hart“. Terwijl voor deze “rampzalige“ portefeuille van minister Rita Verdonk (VVD) juist een “koel hoofd met een warm hart“ nodig is.

Elders in het artikel staat ook dat hij “in het huidige beleid een heethoofd met een koud hart aan het werk ziet“. Maar Cohen laat weten dat hij dat niet gezegd heeft. Hij heeft slechts gereageerd op een aantal voorbeelden met de betreffende opmerking. Die opmerking wordt door VN samengevat als zou Cohen gezegd hebben dat hij een heethoofd met een koud hard aan het werk ziet. Die passage over het beleid zou geschrapt worden, maar dat is door een misverstand niet gebeurd, bevestigt de auteur van het stuk Pieter van den Blink.

Volgens de woordvoerster van Cohen wilde hij zich niet uitspreken over Verdonk en ook niet over het totale huidige beleid. Wel beaamt de woordvoerster dat de voorbeelden waarop hij reageerde met heethoofd en koud hart plaatsvonden onder het huidige beleid, onder verantwoording van minister Verdonk. Ook zegt Cohen dat de wet geen verharding veroorzaakt. “Wat in die wet zit, is het versnellen van procedures. Dat vervolgens op basis van die wet weer beleid wordt gevoerd, dat is wat anders. Dat beleid, ja, wordt gevoerd door een ander kabinet in een andere tijd.“