Verboden boek nu succes op tv Rusland

De televisieserie van de cultroman De Meester en Margarita is een groot succes in Rusland. Meer dan 55 procent van de Russen heeft het eerste deel bekeken. Michail Boelgakov schreef de roman in 1928, maar het manuscript bleef ongepubliceerd tot zijn dood. Pas in 1966 verscheen een gecensureerde versie.

De Meester en Margarita gaat over Satan die moord en verwoesting zaait in het Moskou van de jaren dertig. Het boek bevat surreallistische scènes zoals de zwarte kat van de duivel die een tram bestuurt, Moskouse vrouwen die rondrennen in ondergoed en de naakte Margarita, rondcirkelend boven de stad op een bezemsteel.

Regisseur Vladimir Bortko maakte voor de tv-serie veel gebruik van special effects. het moeilijkst was de gigantische pratende kat Behemoth. Dat was ook de reden dat hij in 1980 weigerde een filmversie te maken.

“Vergeleken met Hollywood is dit waarschijnlijk het stenen tijdperk“, zegt de regisseur in The Moscow Times. “Ik hoop dat het er modern uit ziet, het is moeilijk te voorspellen wat het publiek denkt als ze zoiets verwachten als Titanic of The Matrix.“ Zijn plannen voor de film zijn al bijna tien jaar oud. Hij schreef het script in 1996. In 2000 selecteerde hij een cast en een soundtrack, maar dat kwam nooit van de grond dankzij voornamelijk financiële problemen.

Nog niet eerder is het iemand gelukt het complete manuscript te verfilmen. De voltooide filmversie van regisseur Yuri Kara uit 1994 werd uit zijn huis gestolen voor het aan publiek getoond kon worden.