Veel doden bij geweldsgolf in Irak

Bij een nieuwe golf van geweld in Irak zijn vanochtend bijna honderd burgers gedood. In de zuidelijke shi'itische stad Kerbala kwamen zeker 49 mensen om het leven toen een zelfmoordenaar zichzelf opblies in een drukke straat.

Even later werd een zelfmoordaanslag gemeld bij een rekruteringskantoor van de politie in de westelijke stad Ramadi. Een woordvoerder van een lokaal ziekenhuis zei dat er zeker 31 doden waren. Op het moment van de explosie stonden veel wachtenden bij het gebouw, aldus het Amerikaanse leger.

Bij verschillende aanslagen gisteren, onder andere ook in Kerbala, verlorengisteren al ten minste 58 mensen het leven. De meeste doden, 36, vielen bij een aanslag tijdens een shi'itische begrafenis in Miqdadiya, ten noordoosten van Bagdad. Bij twee aanslagen met autobommen werden in de hoofdstad zelf dertien omstanders gedood.

Spectaculair was gisteren de aanval die rebellen uitvoerden op een konvooi van zestig tankauto's op de weg ten noorden van Bagdad. Volgens de politie bestookten de rebellen het konvooi met granaatwerpers en machinevuur. Twintig vrachtwagens werden vernietigd.

De nieuwe aanval komt op een precair moment. Juist deze week was de grootste olieraffinaderij van het land, in het noordelijke Bayji, weer opengegaan. De raffinaderij lag tien dagen stil na dreigement van rebellen tegen de chauffeurs van de tankwagens die voor de distributie van de brandstof moeten zorgen. Het Iraakse kabinet zei dat het leger meer manschappen naar de bevoorradingsroutes heeft gestuurd om de chauffeurs te beschermen. Door het stilleggen van de raffinaderij in Bayji dreigden grote brandstoftekorten in de belangrijkste steden.

De nieuwe opleving van het geweld in Irak komt drie weken na de parlementsverkiezingen, die relatief rustig verliepen. (Reuters)