Twee doden door vogelgriep in Oost-Turkije

In Turkije zijn twee jongeren overleden aan vogelgriep. Dat hebben de Turkse autoriteiten bekendgemaakt. Een veertienjarige jongen overleed zondag, zijn vijftienjarige zusje stierf vanmorgen vroeg. Mocht de diagnose vogelgriep definitief vastgesteld worden, dan zijn het de eerste gevallen van sterfte door het virus bij de mens buiten het Verre Oosten.

Minister van Volksgezondheid Recep Akdag bracht het nieuws dat er mensen met het virus waren besmet gisteravond op de Turkse televisie. In Turkije waren zondag al vraagtekens gezet bij de dood van de jongen. Maandag zei het ministerie nog dat de jongen aan longontsteking was gestorven. Verdere tests in laboratoria in Ankara en Istanbul wezen echter uit dat het om vogelgriep ging. Om de allerlaatste twijfel weg te nemen zijn er monsters naar een laboratorium in het Verenigd Koninkrijk gestuurd.

De gestorven kinderen, Mehmet en Fatma Koçyigit, woonden in het dorpje Dogubayazit in Noordoost-Turkije, niet ver van de Iraanse grens. Volgens hun vader ging het mis nadat ze kippen hadden gegeten die ziek leken. De nieuwszender NTV meldde gisteren dat nog een ander kind van de familie ernstig ziek is en beademd moet worden. In het gebied is vorige week vastgesteld dat er vogelgriep heerst van het type H5. Definitieve tests waaruit blijkt dat het om de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant gaat, zijn nog niet binnen. Wel wordt er gevogelte geruimd.

Minister Akdag riep de bevolking gisteren op niet in paniek te raken. Of de Turken die oproep ter harte zullen nemen, is echter de vraag. Toen in oktober in het West-Turkse Kiziksa vogelgriep werd vastgesteld bij kalkoenen, sloegen zoveel Turken het medicijn Tamiflu in, tot dusver het enige middel dat tegen de ziekte kan worden ingezet, dat het nergens meer verkrijgbaar was. Ook zakte de consumptie van kippenvlees in. Na de uitbraak werd de jacht op vogels verboden en kwamen er beperkingen op het vervoer van gevogelte.

Op 9 december verklaarde de regering dat de uitbraak voorbij was. Veterinaire deskundigen waarschuwden toen dat de ziekte snel kan terugkeren. Turkije is een geliefde tussenstop voor trekvogels.