Televisie Voorkeur

actualiteiten

Nova. Aandacht voor de Israëlische premier Ariel Sharon die getroffen is door een zware hersenbloeding. In de uitzending zal het vooral gaan over wat de consequenties voor de Israëlische politiek zullen zijn en of zijn nieuwe Kadima-partij zonder hem nog wel kans van slagen heeft. Ned.3, 22.20-22.45u.

Nederland, Hiversum, 10-3-2004 Marjon de Hond, weervrouw bij NOS Journaal Foto: Paul Bergen/Hollandse Hoogte In de korte documentaire Het weer zien van Arjan Nieuwenhuizen praten de huidige weermannen en -vrouw Erwin Kroll, Gerrit Hiemstra, Marco Verhoef en Marjon de Hond (op de foto) over hun fascinatie voor het weer, 50 jaar weergeschiedenis en de veranderingen in die periode. Ned.1, 19.30-20.00u. Paul Bergen/Hollandse Hoogte

documentaire

Zembla: In de schulden. De armoede in Nederland is fors toegenomen. Huisuitzettingen en incasso's vinden meer dan ooit plaats. Vooral de hoeveelheid schulden bij minima neemt explosief toe. Betrokkenen vragen om onorthodoxe maatregelen van het kabinet om de groeiende kloof tussen arm en rijk te verminderen. In de uitzending zegt de Rotterdamse bisschop Van Luyn dat het regeringsbeleid eilanden van armoede creëert. Ned.3, 20.20-21.05u.

Big red bus. Aflevering in een serie over het werk van buschauffeurs in Londen. Elke dag laten mensen talloze voorwerpen achter in de bus. Chauffeur-in-opleiding Austin bezorgt zijn instructeur Roger tijdens een rit door Londen bijna een hartaanval. BBC1, 20.00-20.30u.

Het schitterende scherm, 50 jaar journaal. Zie pagina 25. Ned.1, 20.35-22.00u.

Rare streken: Le terre et le sacré. Eerste aflevering van een driedelige natuurserie over de manier waarop de mens landschappen, natuurelementen en dieren een spirituele dimensie geeft. België 2 (Canvas, 20.45-21.40u.

Seaside rescue. Reportage over het werk van de kustwacht. Reddingshelikopter India Juliet moet een ernstig gewond bemanningslid van een vissersboot halen. De kustwacht van Weymouth moet twee jongens van de rotsen halen. En een surfer drijft met zijn gezicht naar beneden in zee. BBC1, 21.00-21.30u.

Van etter tot engel. Amerikaanse Realityserie over een opvoedingskamp waarin onmogelijke tieners in vijftig dagen worden omgevormd tot de voorbeeldige kinderen die zij eens waren. De kinderen in de leeftijd van veertien tot zeventien jaar en afkomstig uit negen verschillende families, kampen met problemen als ADHD, drugs, agressie en “gewoon' volwassen worden. RTL5, 21.30-22.30u.

Submarine rescue. Gedramatiseerde documentaire over de berging van de Russische mini-onderzeeër Priz met behulp van een Brits reddingsteam en de op afstand bestuurbare Scorpio in augustus 2005. BBC1, 22.00- 23.00u.

De wereld van Tarantino: Un hombre apart. Reportage over de Spaanse migrant Ricardo Liano die in Chili aan de bak wilde komen als bokspromotor. Nu is hij oud en arm, maar nog steeds gelooft hij dat hij ooit miljonair wordt. Daarom stelt hij de cineasten voor een film over zijn leven te maken met hemzelf in de hoofdrol. België 2 (Canvas), 23.20-0.25u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn de acteurs Cas Jansen en Jenniffer Hoffman van de nieuwe politieserie Spoorloos Verdwenen van de AVRO, gebaseerd op ware feiten en hoogleraar Dolph Kohnstamm die zich verzet tegen de kwantiteit van de nieuwjaarswensen en actie voert tegen het “drie maal zoenen'. Ook een gesprek met Arno Pijpers, de nieuwe bondscoach van Kazachstan. Ned.3, 19.00-19.50u.

Rondom tien. Discussie met onder anderen havenarbeider Piet de Boer, sigarenwinkelier An Hartman (werd in 2005 voor de achttiende keer overvallen), cabaretier Vincent Bijlo, presentator Sjors Frölich en hoofdredacteur van het dagblad Trouw Frits Exter over hoe we van Nederland in 2006 een minder zuur en negatief land kunnen maken. Ned.1, 22.00-22.50u.

amusement

Herexamen. Nieuwe reeks waarin zes bekende Nederlanders worden uitgedaagd om terug te keren naar de schoolbanken en nog eens eindexamen te doen. Vanavond met de cabaretiers Karin Buers, Ernst van der Pasch, Anya Mathijssen tegen de musicalsterren Lone van Roosendaal, Tony Neef en Esther van Boxtel. Ned.3, 21.05-22.00u.

Dit was het nieuws compilatie. Satirisch programma met vanavond nog eenmaal hoogtepunten uit het afgelopen seizoen. Ned.2, 21.20-21.55u.

De Mike & Thomas show. Een muzikale glamourcomedyquiz waarin Giel Beelen, Chimène van Oosterhout en Miryana van Reeden tegen Michiel Borstlap, Bart Peeters en Bram van der Vlugt strijden. Ned.3, 22.45-23.15u.

kunst

BBC Four on BBC Two: Conan Doyle for the defence. Over de minder bekende kant van de auteur Arthur Conan Doyle. De auteur loste misdaden op die even gruwelijk en bizar waren als de zaken die zijn creatie Sherlock Holmes tot een goed einde bracht. Ook bracht hij corruptie aan het licht in het Britse rechtssysteem. BBC2, 20.00-21.00u.