Rookalarm negeert sigarettenrook

ROTTERDAM, 29 DEC. Europese bedrijven en universiteiten hebben een rookmelder ontwikkeld die zich niet laat misleiden door condensdeeltjes of sigarettenrook. Het systeem onderscheidt deeltjes in sigarettenrook van bestanddelen in de rook die ontstaat door brandend hout, papier of isolatiemateriaal. Er bestaat nu een goed werkend prototype. Het Duitse bedrijf Wagner Alarm denkt de brandmelder in oktober op de markt te kunnen brengen. Een conventioneel brandalarm detecteert rook met optische sensoren die aan kleine deeltjes verstrooid licht detecteren. De onderzoekers voegden stroomgeleidend polymeer toe. Dat begeleidt de stroom meer of minder naar gelang er stofdeeltjes uit de rook aan binden. Het onderzoeksteam identificeerde chemicaliën die ontstaan bij verschillende vuurhaarden zoals hout, katoen, schuimplastic en sigaretten. Ze ontwikkelden specifieke polymeren die deze stoffen specifiek binden. Het alarm gaat pas af wanneer een karakteristieke samenstelling van de rook wordt vastgesteld. Belangrijk is dat de polymeren teruggaan naar hun oorspronkelijke toestand als het gas verdwenen is.