Roma-zaak toch voor de rechter

Een officier van justitie van het arrondissement Arnhem wordt vervolgd voor discriminerende opmerkingen over Roma-zigeuners. Tijdens een strafzaak tegen een Roma-familie uit Ede in mei 2003 zei de aanklager onder meer dat bijna de hele Roma-gemeenschap crimineel is. “Het zijn de uitzonderingen die geen misdrijven plegen“, aldus de officier tijdens de rechtszitting destijds voor de rechtbank in Arnhem.

Begin 2004 had het openbaar ministerie in Amsterdam besloten de officier niet voor deze uitspraak te vervolgen. De uitlatingen waren volgens het Amsterdamse parket weliswaar beledigend maar door de context waarin ze waren gedaan, niet strafbaar. Het gerechtshof in Amsterdam heeft de klagende stichting Roma Emancipatie alsnog in het gelijk gesteld. De strafzaak dient 9 februari voor de rechtbank in Amsterdam. De officier van justitie heeft in afwachting van een uitspraak van de rechter zijn werkzaamheden neergelegd.

Kort na de rechtszitting in 2003 distantieerde het openbaar ministerie in Arnhem zich van de uitlatingen. De in opspraak geraakte aanklager bood zijn excuses aan en trok zich terug uit de strafzaak. Hij verklaarde enkel te hebben gedoeld op de Roma-zigeuners die in het politieonderzoek voorkwamen.

De zes leden van de Roma-familie uit Ede stonden in 2003 terecht voor het plegen van inbraken, heling, oplichting en deelname aan een criminele organisatie. De officier stelde op basis van afgetapte telefoongesprekken dat de Roma-zigeuners “erg veel en vrij dominant“ over criminaliteit spreken. Hij voelde zich in zijn opvattingen over de Roma-zigeuners gesteund door rapporten van de kinderbescherming en de jeugdreclassering. De jeugdreclassering had volgens de officier van justitie “totaal geen vat“ op criminele Roma-jongeren omdat het plegen van diefstal binnen de gemeenschap “een geaccepteerde vorm van inkomensverwerving is“.

In Nederland wonen op dit moment naar schatting bijna duizend Roma-zigeuners waarvan een deel al generaties in Nederland is en een ander deel gevlucht is uit Oost- en Midden-Europa.