Regio keuze

AMERSFOORT

Gebakken! De tentoonstelling Gebakken! toont werk van zes Utrechtse beeldend kunstenaars die allemaal een periode gewerkt hebben in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch. Te zien zijn keramische beelden van Francine Claassen, Gerard van den Berg, Rob Birza, Couzijn van Leeuwen, Muurbloem en Liesbeth Touw.

T/m 22 jan in Centrum Beeldende Kunst Utrecht, Breestraat 1, Amersfoort. Inl: 033-4618746, www.cbk-utrecht.nl

Kasper van Kooten FOTO: www.kaspervankooten.nl
Kasper van Kooten FOTO: www.kaspervankooten.nl FOTO: www.kaspervankooten.nl

ALKMAAR

Kasper van Kooten In Geestdrift, de nieuwe solo van kleinkunstenaar Kasper van Kooten , staat een pontificaal belicht drumstel midden op het podium. Hij speelt er een suf drumpartijtje op, dat steeds sneller en ongeremder wordt. Want het gaat vanavond over Drift. Van Kooten is een verteller met flair, die zijn publiek moeiteloos meeneemt. Vertragend en versnellend vult hij het podium, met geestig commentaar van een geluidsband en een projectiescherm vol effecten. 12 jan De Vest, Canadaplein 2. Inl 072 512 7344 of www.theaterdevest.nl.

HAARLEM

Annie Bos In de Toneelschuur gaat Toen `t Licht verdween van Bart Oomen en Céline Linssen in première. Willeke van Ammelrooy speelt de rol van de bejaarde weduwe Anna Loeff-Bos die zich door de visites van een filmhistoricus langzaam maar zeker weer Annie Bos gaat voelen; de legendarische maar vergeten vooroorlogse filmster die bij haar overlijden in 1978 slechts één berichtje in een lokale krant kreeg. Het stuk is gebaseerd op haar correspondentie met filmhistoricus en fan Geoffrey Donaldson. In samenwerking met het Filmmuseum zijn in de Filmschuur op 7 en 8 januari (16u) ook twee films van Annie Bos te zien: Twee Zeeuwse meisjes in Zandvoort (1913) en Het geheim van Delft (1917).

5-12 jan en 3-4 frb Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl. 023-5173910 of www.toneelschuur.nl

HOOFDDORP

Jan, Jans en de kinderen Dramaschrijver Niek Barendsen en componist Henny Vrienten hebben de Libelle-strip van Jan Kruis bewerkt tot een komedie met liedjes voor het hele gezin. Zonder veel smeermiddel zet Barendsen een reeks losse verhaaltjes achter elkaar, een snelle aanvoer van grappen, typetjes en pakkende, frisse liedjes zorgen voor een zeer onderhoudende avond. De briljante typeur Alex Klaasen speelt in maar liefs elf dubbelrollen iedereen van het podium. Gijs de Lange regisseert. Vanaf 10 jaar.

12-13 jan Schouwburg De Meerse, Raadhuisplein 3. Inl. 023-5563707 of www.demeerse.com.

UTRECHT

Cinematiek Stichting Lazy Marie organiseert 10 januari weer een Cinematiek-avond, met recente films en video's van jonge Nederlandse kunstenaars en filmmakers. Met werk van onder meer Jasper van den Brink, Johann Lurf, Persijn Broersen en Margit Lukács en Eddie D.

10 jan om 21u15 in Filmtheater 't Hoogt, Utrecht. Inl: 030-2328388, www.hoogt4.nl, www.lazymarie.nl

Culturele zondag In Utrecht is het zondag 8 januari tussen 11-22u tijd voor de Nieuwjaarsduik, de eerste Culturele Zondag van 2006. Ga naar de nieuwjaarsborrel in het Aboriginal Art Museum, Bezoek de verkoopexpositie van meubels en gebruiksvoorwerpen in Babel of doe de Tango bij de Dansvloer. Op ruim 30 locaties in Utrecht zijn er activiteiten waarvan de meeste gratis zijn te bezoeken.

Inl www.culturelezondagen.nl

De nimfen In De nimfen van Peer Wittenbols, opgevoerd door Oostpool, wachten drie zusters op de komst van de geëmigreerde vierde. Die vierde zuster denkt dat ze voor de gezelligheid komt, maar de anderen hebben een verrassing voor haar: ze hebben allemaal van hun moeder een ernstige ziekte geërfd. Gaandeweg blijken zij nog iets van hun moeder te hebben geërfd: het onvermogen tot empathie. Met De nimfen schrijft Wittenbos voor het eerst een stuk over louter vrouwen.

10 jan Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl