Raad van Europa tegen executie van Amerikaan (75)

STRAATSBURG, 5 JAN. - De mensenrechtenorganisatie Raad van Europa, waarbij 46 landen zijn aangesloten, vraagt de Californische gouverneur Schwarzenegger om een ter dood veroordeelde 75-jarige Amerikaan niet te executeren. De gevangene, Clarence Ray Allen, staat op de rol om 17 januari de doodstraf te ondergaan, een dag na zijn 76ste verjaardag. Als hij geëxecuteerd wordt, is hij de oudste Amerikaan op wie de doodstraf wordt toegepast. Clarence Ray Allen heeft hartklachten en suikerziekte, zit in een rolstoel en is bijna blind. Hij was in 1982 veroordeeld als opdrachtgever van drie moorden. “Door iemand op zo'n hoge leeftijd te executeren, decennia na zijn misdaad, winnen de autoriteiten bijna een wedstrijd in gruwelijkheid“, aldus secretaris-generaal Terry Davis van de Raad van Europa gisteren. De organisatie vindt de doodstraf in het algemeen onmenselijk en onrechtvaardig, vooral als het gebeurt bij kinderen, bejaarden of zieken. Alle 46 landen van de Raad van Europa, waaronder Nederland, hebben de doodstraf afgeschaft.