Protectie voedselnaam

De Europese Commissie versoepelt de regels voor voedselproducten met een geografische naam, zoals Parmaham en Roquefortkaas. Daardoor moet het makkelijker worden voor niet EU-landen om ook zo'n productnaam te laten registreren in de Europese Unie. De Commissie hoopt daarmee te voldoen aan eisen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Een WTO-commissie voor het beslechten van geschillen had vorig jaar maart bepaald dat Brussel zijn regels moest aanpassen, na klachten van de Verenigde Staten en Australië. Die landen vonden dat Europa hun producten discrimineert en daarmee internationale afspraken schendt. De Europese Unie heeft steeds gezegd dat het systeem ook openstaat voor producten uit niet-EU-landen. Zo geniet Colombiaanse koffie bijvoorbeeld bijzondere bescherming. Maar het overgrote deel van de zevenhonderd producten op de lijst is van Europese origine.

De Europese regels bepalen bijvoorbeeld dat alleen ham die volgens traditionele methoden wordt gemaakt in of nabij de Italiaanse stad Parma het predikaat Parmaham mag dragen. Brussel schrapt nu de bepaling dat andere landen zelf een vergelijkbaar systeem moeten invoeren voordat hun producten voor bescherming in Europa in aanmerking komen. (AP)