Philippe Noble wint Prix des Phares du Nord

AMSTERDAM, 5 JAN. Philippe Noble krijgt de eerste Prix des Phares du Nord voor zijn vertalingen van Nederlandstalige literatuur in het Frans. De prijs is ingesteld door het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden. Philippe Noble heeft volgens het Nederlandse vertalingenfonds een indrukwekkend oeuvre van vertalingen uit het Nederlands opgebouwd van ruim 35 titels van onder meer J. Bernlef, Anne Frank, Arnon Grunberg, Etty Hillesum, Harry Mulisch, Multatuli, Cees Nooteboom, E. du Perron, P.F. Thomése en Leon de Winter. Daarnaast heeft hij vertalingen gemaakt voor Franstalige bloemlezingen van Nederlandse en Vlaamse verhalen en gedichten. In 1981 kreeg Philippe Noble de Martinus Nijhoff Prijs voor zijn Franse vertaling van Het land van herkomst van E. du Perron.