Opnieuw fraude bij ABN Amro in VS

ABN Amro is opnieuw betrokken geraakt bij een fraudezaak in de VS. Een dochter van de bank heeft gisteren een schikking getroffen van 41 miljoen dollar (33,9 miljoen euro) met de Amerikaanse regering voor het vervalsen van documenten.

Het gaat om duizenden ten onrechte toegekende hypotheken met een garantie van de Federal Housing Administration (FHA), onderdeel van het ministerie van Volkshuisvesting. De hypotheekgarantie is bedoeld om het eigenwoningbezit te stimuleren. Als de huiseigenaar zijn hypotheek niet meer kan betalen, dekt de FHA de schade. Banken mogen in de VS zelf beoordelen of klanten recht hebben op zo'n garantie. ABN Amro Mortgage Group heeft duizenden hypotheekgaranties ten onrechte verstrekt.

Het gaat om de grootste fraudezaak in de geschiedenis van de FHA. Het Amerikaanse ministerie ontdekte de fraude in 2003. ABN Amro begon daarop een intern onderzoek. Daaruit bleek dat werknemers van ABN Amro bij 28.000 verstrekte hypotheekgaranties niet hadden gecontroleerd of de betrokken klanten daar wel recht op hadden.

ABN Amro:pagina 15