Onlusten grens van Gaza en Egypte

Bij hevige ongeregeldheden bij de grensovergang met Egypte in het zuiden van de Gazastrook zijn gisteren twee Egyptische grenswachten gedood. Dat gebeurde nadat honderden Palestijnse militanten van de Al-Aqsa Martelarenbrigades zich met geweld een weg hadden gebaand door het hek bij de grensovergang nabij Rafah. Egyptische politieagenten schoten in de lucht maar konden de menigte niet tegenhouden. De Palestijnen gooiden met stenen en vuurden op de Egyptische grenswachten. Naast de twee doden zouden nog eens vier Egyptenaren zwaar gewond zijn geraakt.

De onlusten duiden op een verdere verslechtering van de veiligheidssituatie in de Gazastrook, die vorig jaar zomer door Israël werd overgedragen. Eerder gisteren wierpen militanten van de Aqsabrigades onder andere wegversperringen op bij de grensovergang bij Rafah. Ze deden dat uit protest tegen de arrestatie van een lid van de brigades door de Palestijnse politie. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de recente ontvoering van de Britse hulpverleenster Kate Butron en haar ouders, die op 30 december weer werden vrijgelaten.

De toenemende anarchie in de Gazastrook wordt mede gevoed door het vooruitzicht van de Palestijnse parlementsverkiezingen die voor 25 januari op de agenda staan. De Palestijnse president Abbas staat onder groot druk van zijn Fatah-beweging om die verkiezingen uit te stellen. Het verdeelde en impopulaire Fatah vreest te worden verslagen door de fundamentalisten van Hamas. De Aqsabrigades vormen een gewapende groep binnen Fatah.

De situatie bij Rafah escaleerde gisteren snel. Nadat eerst een blokade werd opgeworpen, en ook landmijnen werden gelegd, ramden enkele Palestijnen met een bulldozer langs de betonnen blokken die de grens markeren. Vervolgens glipten honderden mensen, vooral jongeren, door het hekwerk aan de Egyptische kant van de grens. De meesten keerden snel terug, maar volgens Palestijnse ooggetuigen pakte de Egyptische politie ongeveer honderd man op.