Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Vers uit België Met kunstenaars als Luc Tuymans, Berlinde de Bruyckere en Thierry de Cordier staat de Belgische beeldende kunst internationaal in hoog aanzien. De afgelopen jaren is ook een nieuwe generatie Belgische mediakunstenaars opgekomen, met videokunstenaar David Claerbout als bekendste vertegenwoordiger. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst stelt onder de titel Vers uit België uit de eigen collectie een tentoonstelling samen met nieuw werk van Belgische kunstenaars als Bernard Gigounon, Antonin de Bemels, Anouk de Clerq en Nicolas Provost. Ook de bekende installatie Looking for Alfred van Johan Grimonprez zal te zien zijn.

7 t/m 28 jan in het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. Inl 020-6237101, www.montevideo.nl

POP

zZz & Voicst Aanstormend Nederrocktalent bundelt de krachten voor een lange gezamenlijk tour, waarbij geen bezemkast of undergroundtent in het clubcircuit wordt overgeslagen. Duo zZz onderzoekt de psychedelica in het binnenwerk van oude Philicorda-orgels, na het veelgeprezen debuutalbum Sound of zZz op Excelsior. Trio Voicst is de Nederlandse rockband met de meeste internationale wapenfeiten in het afgelopen jaar, na tournees (o.a. met The Bravery en Millionaire) door Spanje, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. 5 jan P60, Amstelveen, 6 jan Tagrijn, Utrecht, 7 jan Xinix, Nieuwendijk, 13 jan Hedon, Zwolle, tournee t/m april.

MUZIEK

Sjostakovitsj Het Nederlands Philharmonisch Orkest opent onder leiding van Yakov Kreizberg het muziekjaar 2006 met de Zesde symfonie van Sjostakovitsj en muziek van andere dwarse of omstreden componisten: Beethoven (ouverture Egmont), Penderecki (Altviiolconcert met solist Alberto Diaz) en Van Gilse (treurmuziek uit de opera Thijl).

7 jan 20u15; 8 jan 14u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

MUZIEKTHEATER

Zeeuwse Nachten Het Volksoperahuis speelt het muziektheaterstuk Zeeuwse nachten, waarin de volkshelden Hansje Brinkers en Zeeuws meisje elkaar bij zwaar weer treffen in een taxi. Zeeuwse nachten is de eerste van drie voorstellingen waarin componist Jef Hofmeister en tekstschrijver Rogier Schippers Nederlandse helden laten terugkeren om de stand van het land te peilen sinds de moord op Theo van Gogh. Schippers speelt zelf Zeeuws meisje, Kees Scholten is Hansje Brinkers. Op tournee spelen plaatselijke zangkoren mee, zoals de Kreunende Sluisdeuren in Alphen aan de Rijn en de Schorreschatjes in Goes.

T/m 15 jan Amsterdam, Cameleon, Derde Kostverlorenkade 35. Tournee t/m 31 maart. Inl. 020-6240970 of www.volkskoperahuis.nl