Menselijke resten in medicijnen van goeroe

Swami Ramdev, een razend populaire yogagoeroe in India, heeft het aan de stok met Brinda Karat, charismatisch bestuurslid van India's communistische partij CPM. Zij heeft twee medicijnen van Ramdevs farmaceutische tak laten onderzoeken en wat blijkt: ze zouden onder andere gemaakt zijn van dierenvet en poeder van menselijke botten. Een pijnlijke beschuldiging, aangezien veel van Ramdevs volgelingen vegetarisch zijn.

Elke ochtend kijken honderdduizenden Indiërs naar de yogameester op televisie. Naar eigen zeggen worden zijn yogasessies uitgezonden in 170 landen. In Haridwar, een stad in de noordelijke deelstaat Uttarachal, heeft hij zijn hoofdkwartier, de Divya Yog Mandir Trust. Daar produceert zijn apotheek 160 verschillende geneesmiddelen voor allerlei kwalen. Een van de producten die Karat heeft laten onderzoeken door een laboratorium van het ministerie van Gezondheid moet impotentie genezen.

In dat middel vond het lab sporen van menselijk bot en testikels van dieren. Die ingrediënten werden niet op het etiket vermeld. Karats reactie op televisie: “Yoga onderwijzen is één ding, maar met het maken van medicijnen waarin delen van dieren verwerkt zijn, heeft hij het vertrouwen van zijn volgers verraden.“

De onthulling kan hard aankomen bij Ramdevs miljoenenimperium. Op sommige dagen verkoopt zijn apotheek voor 60 euro per minuut aan geneesmiddelen, zo groot is het geloof in “Baba' Ramdevs kracht. Naast de apotheek is bovendien een omvangrijk dokterscentrum. Veertig artsen behandelen daar dagelijks 2.000 patiënten. Voor genezing van kanker, diabetes, of leverproblemen, iedereen klopt er aan.

Zelf zegt de “meester van de adem', zoals Ramdev wordt genoemd, dat de beschuldigingen vals zijn. Tegenover de media liet hij weten open te staan voor elke vorm van onderzoek. Hij vroeg zich wel af of de onderzoeksresultaten echt betrekking hadden op zijn producten of dat iemand hem “er probeert in te luizen“.

Voordat Ramdev goeroe werd, was hij nog Ram Kishen, zoon van een boer uit Haryana. Ooit werd hij op school geplaagd om zijn overgewicht. Met behulp van yoga verloor hij zijn overgewicht. Nu trekken zijn yogakampen tienduizenden bezoekers per jaar. Zijn dieet bestaat al negen jaar uit fruit en melk.