Luisteren naar je lichaam

Nodig: 150 g bittere chocola; 100 g volkoren biscuitjes of biscuitjes; 2 eetl. melk; 10 g boter

Volgens de Amerikaanse psychotherapeute Cynthia Power gaat het helemaal vanzelf. Als je naar je lichaam luistert, kies je die dingen uit om te eten die je stemming verbeteren. Voel je je ongelukkig of verdrietig dan is de kans groot dat je chocola of een ander suikerrijk product, donuts en taart bijvoorbeeld, gaat eten. Ook dingen die bol staan van koolhydraten veranderen je stemming, brengen je in een beter humeur. Over de relatie tussen humeur en voedsel schreef Power een boek dat ik voor ons aller welbevinden kort samenvat.

Wie boos is, grijpt vaak vanzelf naar harde dingen, waar je flink op moet kauwen. De Engelse kok Raymond Blanc van het driesterrenrestaurant Le Manoir aux Quat'Saisons is het hier helemaal mee eens. Hij vertelde dat zijn vriendin, een arts, het liefst haar tanden zet in knapperig stokbrood. Maar ook kauwen op vlees schijnt de woede te temperen.

Zoek bij een crisis, bijvoorbeeld een echtscheiding, naar zachte, wat vloeibare structuren, zoals pudding en ijs. Bij stress is de behoefte aan hartige, zoute dingen zoals chips, sojasaus en uien groot. Eenzaamheid is te bestrijden met rijst en pasta. Seksuele frustratie met koekjes, crackers en brood. Jaloezie kan het beste bestreden worden door jezelf met geeft-niet-wat vol te stoppen. Een propvolle maag geeft sowieso (even) een tevreden gevoel. Wat Power niet vermeldt, is wat je zou kunnen eten als je boos én jaloers, én eenzaam, én ongelukkig én seksueel gefrustreerd bent omdat je partner het stiekem met een ander doet.

Een recept voor troostkoekjes. Een oven is niet nodig. Gebruik chocola van goede kwaliteit. Bedek een platte schaal met een stuk aluminiumfolie. Verkruimel de koekjes, maar niet te fijn. Breek de chocola in stukjes en leg ze in een kom. Voeg melk en boter toe. Plaats de kom op een steelpan waarin een bodempje water aan de kook wordt gebracht. De onderkant van de kom hangt boven het hete water. Temper de hittebron. Verwarm chocola, boter en melk au bain marie en roer door elkaar tot een gladde massa. Voeg in één keer de koekkruimels toe en roer alles goed door elkaar. Schep op de aluminiumfolie een klein bergje van het chocolademengsel en druk ze iets plat. Laat de koekjes afkoelen en in de koelkast opstijven.

Anne Scheepmaker

Morgen: bouillon in de pan.

    • Anne Scheepmaker