Israël wacht gespannen op einde periode-Sharon

De Israëlische premier Ariel Sharon bevindt zich na een zware hersenbloeding, die werd gestopt tijdens een negen uur durende operatie, in kritieke, comateuze toestand. Aan het begin van de middag werd hij aan de beademing gelegd. Israël vreest dat Sharon (77) óf zal sterven óf zwaar gehandicapt zal raken.

“Laten we bidden voor een wonder, het bloeden is gestopt, zijn vitale organen functioneren, maar zijn toestand is zeer ernstig“, aldus dr. Shlomo Mor-Yossef, directeur van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem, waar Sharon gisteren is opgenomen.

Kort voordat de premier gisteravond rond elf uur werd overgebracht van zijn boerderij in de Negev naar het ziekenhuis, werd vice-premier en minister van Financiën Ehud Olmert voor de komende honderd dagen benoemd tot eerste minister. Olmert zei vanochtend - nadat de regering de machtsoverdracht had goedgekeurd - dat Sharon “het zwaarste gevecht van zijn leven aan het voeren is“.

Volgens Israëlische artsen en commentatoren is de kans dat Sharon terugkeert als premier klein. “Het tijdperk Sharon is op tragische wijze beëindigd“, was de gelijkluidende conclusie vandaag van alle kranten- en tv-commentatoren. De Israëlische televisie meldde dat de premier, die op 18 december een lichte beroerte kreeg en sindsdien werd behandeld met bloedverdunnende medicijnen, aan één zijde verlamd is geraakt en dat de werking van zijn hersenen is aangetast. Het plan was dat Sharon vandaag zou worden opgenomen in het ziekenhuis om zich te laten behandelen aan een lichte hartafwijking.

De gevreesde, permanente uitschakeling van Sharon heeft Israël ernstig geschokt en de politiek in grote verwarring gebracht. Een duidelijke opvolger in Sharons nieuwe partij in opbouw, Kadima, is niet voorhanden. De premier was nog bezig met het samenstellen van de kandidatenlijst en had nog geen nummer twee benoemd. Er is zelfs geen duidelijke regeringspartij, omdat de regering in de aanloop naar verkiezingen en het vertrek van de Arbeidspartij demissionair was. Likud-leider Netanyahu was van plan deze week de Likud-ministers uit de regering terug te trekken, maar heeft dat besluit opgeschort.

De Israëlische parlementsverkiezingen gaan eind maart wel door. De voorzitter van de Knesset, Reuven Rivlin, zei dat vanwege de stabiliteit uitstel geen goede zaak zou zijn. Sharon was op weg deze verkiezingen met Kadima te winnen, nadat hij in het najaar van 2005 Likud had verlaten.

De regering onder leiding van premier Olmert verzekerde de Israëliërs en de financiële markten dat de machtsoverdracht ordelijk verloopt. De beurs van Tel Aviv daalde met 6 procent.

De gezondheid van Sharon verslechtert op een moment dat de chaos in de Gazastrook dagelijks groter wordt en de Palestijnen zich opmaken voor verkiezingen, die volgens peilingen door het fundamentalistische Hamas gewonnen zullen worden. Olmert waarschuwde de Palestijnen met de uitspraak dat “Israël sterk is“.

In navolging van de Amerikaanse president Bush stuurden regeringsleiders uit de hele wereld beterschapswensen. Onder hen bevonden zich de Palestijnse president Abbas en premier Qurie, de Jordaanse koning Abdullah en president Mubarak van Egypte. In Israël wordt massaal gewacht op nieuws uit het ziekenhuis. Op kantoren staan tv's ingeschakeld en op straat, in bussen en treinen hebben reizigers hun radio's aanstaan.

Analyse: pagina 5

Portret Olmert: pagina 5