Groot-Brittanië

Cornel Lucas De portrait gallery viert de 85ste verjaardag van de Britse fotograaf Cornel Lucas, liefhebber van filmsterren. Beroemdheden heeft hij niet alleen vastgelegd maar ook opgehemeld in de portretten. Lucas begon zijn carriére in de Britse filmstudio's in de jaren veertig. Met vijftig van zijn grootste werken, van Joan Collins, Lauren Bacall, Dirk Bogarde tot Brigitte Bardot. David Niven blijkt de onveranderlijk beleefde Engelsman en Marlene Dietrich werd vereeuwigd in 1951 tijdens de filmopnamen van No Highway met James Stewart.

André Derain André Derain kwam in 1906 naar Londen om een serie schilderijen te maken van de Britse hoofdstad. Het resultaat bevat zoveel kleur, schittering en uitbundigheid dat zelfs bekende bezienswaardigheden zoals de Thames de kijker niet verraden dat het Londen betreft. Hoe dan ook, The Palace of Westminster, en Waterloo Bridge tonen wel degelijk de bedrijvigheid van de stad. De eerste expositie van deze grootschalige schilderijenreeks is te zien dankzij bruiklenen van de Tate, de New Yorkse Metropolitan Museum of Art, de National Gallery of Art in Washington en het Parijse Musée d'Orsay.

En verder in Londen: T/m 28 feb, John Latham in Focus, Tate Britain, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk T/m 29 jan, Kerry James Marshall: Along the Way, Camden Arts Centre, NW3, 004420 7472 5500 & www.camdenartscentre.org T/m 25 feb, The Regency Country House: from the Country Life Picture Library, Sir John Soane's Museum, foto's van Britse landhuizen uit Country Life magazine, 004420 7405 2107 & www.soane.org

T/m 22 jan Shooting Stars: Camera Portraits by Cornel Lucas, National Portrait Gallery, Balcony Gallery, Londen. 004420 7312 2463 & www.npg.org.uk

T/m 22 jan André Derain: The London Paintings, in Courtauld Institute of Art Gallery, Somerset House, Strand, Londen. Ma t/m zo 10-18u. 004420 7848 2526 & www.courtauld.ac.uk