Grolsch levert AH niet meer

Bierbrouwer Grolsch heeft de levering aan Albert Heijn en slijterijketen Gall&Gall sinds afgelopen dinsdag voor onbepaalde tijd stopgezet. De Enschedese brouwer heeft dit gedaan omdat er “na geruime tijd onderhandelen“ geen overeenstemming is bereikt over de leveringsvoorwaarden voor het jaar 2006. Het gaat hierbij met name om de inkoopprijs. Albert Heijn zegt zich overvallen te voelen en beraadt zich op een standpunt. Volgens een woordvoerder is er “nog voldoende voorraad“ om de klanten van Grolsch-bier te kunnen voorzien. “Als we niet met Grolsch tot overeenstemming komen zullen we op enig moment een list moeten verzinnen om te zorgen dat Grolsch bij ons in de verkoop blijft.“ Grolsch wil niet zeggen hoeveel bier het aan Albert Heijn en Gall&Gall levert. Albert Heijn behoort wereldwijd met de supermarktketens Superunie, Laurus en TSN (de inkooporganisatie van Schuitema) tot de vier grootste klanten van Grolsch. Van de 3,4 miljoen hectoliter bier die Grolsch jaarlijks produceert wordt de helft afgezet op de binnenlandse markt. Hiervan gaat 70 procent naar supermarkten en slijterijen. De resultaten van Grolsch staan onder druk door de supermarktoorlog. Onder meer door hogere handelskortingen daalde de nettowinst van Grolsch over het eerste halfjaar van 2005.

Albert Heijn had vorig jaar een geschil met koekfabrikant Peijnenburg. Peijnenburg weigerde nog langer ontbijtkoek aan Albert Heijn te leveren omdat de supermarkt de koek onder de inkoopprijs zou verkopen. Peijnenburg werd door de rechter in het gelijk gesteld. Volgens Grolsch staat het Albert Heijn vrij om de prijs in het winkelschap te bepalen.