Groenendaal wint veldrit in Friesland

Richard Groenendaal heeft gisteren een internationale veldrit in Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De Brabander versloeg in de sprint de Belg Erwin Vervecken. De derde plaats was voor de Nederlander Wilant van Gils.

Groenendaal en Van Gils reden in de aanvangsfase van de cross weg bij de concurrenten. Later voegde Vervecken zich bij het Nederlandse duo. In de voorlaatste ronde kon Van Gils het tempo vooraan niet meer volgen. Groenendaal was vervolgens de snelste bij de finish. Gerben de Knegt ontbrak in Surhuisterveen. De revelatie van dit seizoen lag met griep in bed.

Het was voor Groenendaal de tweede zege op rij in Friesland na zijn overwinning van vorig jaar en de derde van het seizoen. Eerder won hij in Woerden en Gieten.

Groenendaal kijkt met vertrouwen naar het Nederlands kampioenschap van komende zondag in Huijbergen. “Ik ben goed uit de drukke kerstperiode gekomen, je moet elke keer afwachten hoe je die reeks crossen overleeft. Ik zal er staan zondag, maar dat zal ook voor De Knegt gelden. Die verwacht ik toch als mijn belangrijkste concurrent.“

De Knegt, sinds 1 januari bij de ploeg van Rabobank, heeft echter geen ideale voorbereiding. “Ik hik al twee weken tegen ziekte aan en gisteren brak het door. Ik heb vandaag niet op de fiets kunnen zitten, heb echt last van griepverschijnselen. Ik kan nu alleen maar hopen dat het morgen iets beter zal gaan en dat ik langzaam kan opbouwen richting het Nederlands kampioenschap.“ (ANP)