Gates zegt Vista en het blijft stil

“s Werelds rijkste man en Microsoft-oprichter Bill Gates gaf gisteren een langverwachte presentatie in Las Vegas. Het draait volgens hem om “familie'.

Microsoft Corp. Chairman Bill Gates plays Fight Night Round Three on an Xbox 360 with the game seen playing on a giant screen in the background during his keynote address at the Consumer Electronics Show in Las Vegas January 4, 2006. REUTERS/Rick Wilking Bill Gates speelt op de Consumer Electronics Show een boksspel op de spelcomputer Xbox. Reuters

Maar weinigen komen ermee weg als ze tijdens een presentatie op een podium met de rug naar het publiek gaan zitten. De rijkste man ter wereld wel. Sterker nog: hij gaat er eens goed voor zitten en wijst dan met zijn vinger op een glazen scherm aan wat de kinderen nu weer hebben getekend, alsof de 1.700 toeschouwers daarin geïnteresseerd zouden zijn.

Het bijzondere is: ze zíjn erin geïnteresseerd. Gisteravond gaf de oprichter van Microsoft en “Person of the year' van tijdschrift Time de eerste grote presentatie op de Consumer Electronics Show (CES), de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld in Las Vegas. Vandaag begint de beurs officieel.

Gates kreeg zonder problemen het theater van het gigantische Hilton-hotel vol, waar normaal avond aan avond Barry Manilow over de Copacabana zingt. Ook al stond Gates zo goed als de hele tijd met zijn handen in de zakken van zijn broek, zijn monotone presentatie was een spektakel. Dat had minder met zijn blauwwit gestreepte overhemd te maken en meer met de beeld- en geluidsfragmenten van films die via Microsoft-software in high definition - hogere kwaliteit dan standaard televisie - thuis te zien zijn.

Want thuis, daar gaat het Gates allemaal om. Het woord “gezin' viel meer dan tien keer. En in alles benadrukte Gates dat uw familie toch het allerbelangrijkste voor Microsoft is: “We moeten software weer begrijpelijk maken voor het gezin.“ Om direct daarna aan te kondigen dat het nieuwe besturingssysteem Vista (vanaf dit najaar op de markt) een functie heeft waarmee ouders bepalen wat hun kinderen wel en niet mogen doen op de computer. “Consumenten moeten de macht terugkrijgen.“

Vista was de grootste onthulling die Gates deed. Hij kreeg er de handen niet voor op elkaar. Tussen het vorige besturingssysteem XP en het nieuwe Vista zit vijf jaar, ongekend lang voor Microsoft. Toch weken de uiterlijkheden die Gates liet zien niet ver af van hoe Apple zijn besturingssysteem vormgeeft. Zo zijn de randen van vensters niet meer van een effen kleur zoals nu. En de programma's en documenten die open staan, zijn niet meer zichtbaar op een balk aan de onderkant van het computerscherm, maar worden getoond in de vorm van tabbladen (quick tabs) aan de bovenkant van het venster dat open staat. “Dit kunnen de mensen begrijpen.“

Helderheid en duidelijkheid, dat wil Gates. “Software is niet voor de pc, de telefoon of voor een spel. Software is voor de gebruiker.“ Hoe dat dan precies moet, bleef onduidelijk. Gates liep heen en weer tussen een tafel waarop hij zijn telefoon legde, waarna het tafelblad een uitvergrote versie van het schermpje van de telefoon werd. Met een lichte vingertoets kan gecontroleerd worden of de gebruiker bij de telefoon hoort, waarna die persoon zijn vluchtgegevens kan bijhouden, naar reclames kan kijken die op zijn voorkeur (beter gezegd: afkeur) afgestemd zijn en - “als iedereen hiermee instemt“ - op een kaart kan bijhouden waar elk familielid zich bevindt. In Gates' voorbeeld is de moeder op weg naar de voetbaltraining van haar zoon.

Microsoft gaat ook de concurrentie aan met Apple met een nieuwe webwinkel voor digitale muziek. Apple heeft nu nog veel succes met zijn Itunes Music Store en zijn Ipod-speler. Microsoft komt met URGE, waarmee gebruikers onbeperkt muziek kunnen downloaden voor een vast bedrag per maand. De dienst wordt geïntegreerd in de Media Player van Microsoft.

Het bedrijf gaat hiervoor samenwerken met muziekconcern MTV om exclusief materiaal te verwerven voor de URGE-bibliotheek die nu zo'n twee miljoen nummers bevat. Popster Justin Timberlake mocht een en ander op het podium komen toelichten. Hij danste naar Gates toe die hem na een mislukt danspasje een hand gaf. “Op mijn nieuwe cd die op deze manier straks te koop is“, zei Timberlake, “staat een duet met meneer Gates.“

    • Freek Staps