Galerieselectie

Lea Asja Pagenkemper Bij Galerie Akinci is de Nederlandse première te zien van het werk van de jonge Duitse kunstenaar Lea Asja Pagenkemper, leerling van de beroemde schilder Georg Baselitz. In een realistische stijl schildert Pagenkemper delen van lege straten in steden, met vuilcontainers en muren vol graffiti. De gespoten leuzen worden als integraal deel opgenomen in haar composities. Op haar tentoonstelling High Fidelity laat de Duitse haar nieuwste werken zien.

Koos Breukel De afgelopen weken verschenen op de achterpagina van NRC Handelsblad portretten die Koos Breukel had gemaakt van kinderen en mensen met een kunstoog. Die foto's zijn nu bijeengebracht in een boek, Cosmetic View, en op een gelijknamige tentoonstelling bij Van Zoetendaal. Breukel is gefascineerd door het menselijk lichaam, en vooral als dat getekend is door ziekte of traumatische gebeurtenissen. Zo fotografeerde hij ooit de overlevenden van de vliegramp bij Faro en het ziekteproces van een aan aids lijdende vriend.

Robine Clignett In het oeuvre van Robine Clignett draait het om haar onderzoek naar de werking van kleur. Ze experimenteert met natuurlijke pigmenten en verdiept zich in de natuurkundige, historische en literaire aspecten van kleur. Eerder publiceerde ze kleine boekjes over de kleuren faluröd, ultramarijn en wijngaardzwart. Haar nieuwste publicatie gaat over loodwit. Een begeleidende expositie bestaat uit grote aquarellen die uitsluitend met loodwit zijn opgezet. De geschilderde vormen kun je daardoor pas in tweede instantie onderscheiden.

Gerco de Ruyter Fotograaf Gerco de Ruyter is vooral bekend om zijn luchtfoto's - genomen met behulp van een vlieger - van het Hollandse landschap. Stranden, dijken, weilanden en wegen vormen de lijnen en vlakken op zijn composities. Sinds 2003 heeft hij zijn werkterrein verlegd naar de onmetelijke vlaktes van New Mexico, in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Vanuit een heliumballon legde hij het kale landschap vast, waarin de uitgedroogde karkassen van dode koeien als herkenningspunten dienen.

Bert Sissingh De relatie met zijn ouders vormde jarenlang de thematiek van de fotoseries van de Rotterdamse kunstenaar Bert Sissingh. In vaak hilarische scènes in zijn ouderlijk huis gaf de fotograaf uitdrukking aan de liefdevolle maar ook beklemmende rolpatronen binnen zijn familie. Voor zijn nieuwste serie Living in the Past, gemaakt in samenwerking met beeldend kunstenaar Sjoukje Boersma, lijkt Sissingh terug te keren naar de periode waarin zijn ouders nog jong waren. De foto's zijn gemaakt in zwart-wit en tonen een jong stel met kind dat gekleed gaat in typische jaren-vijftig stijl.

En verder: Video's van Laura Parnes t/m 14 jan in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam; tekeningen van Matthew Monahan t/m 21 jan in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; de collectie Moormann t/m 28 jan in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam; schilderijen van Britta Huttenlocher t/m 4 febr in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; foto's van Esther Haase t/m 14 jan in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam; foto's van Hans Biezen en Jean-Claude Bélégou t/m 25 febr in Galerie Pennings, Geldropseweg 61 B, Eindhoven; design van Wieki Somers t/m 15 jan in Galerie Vivid, William Boothlaan 17a, Rotterdam.

Schilderijen van Lea Asja Pagenkemper. 7 jan t/m 5 febr in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Foto's van Koos Breukel. 7 jan t/m 12 febr in galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Aquarellen van Robine Clignett. 8 jan t/m 5 febr in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Foto's van Gerco de Ruyter. 8 jan t/m 5 febr in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

Foto's van Bert Sissingh. 7 jan t/m 5 febr in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

Aquarellen van Robine Clignett. 8 jan t/m 5 febr in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Foto's van Gerco de Ruyter. 8 jan t/m 5 febr in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

Foto's van Bert Sissingh. 7 jan t/m 5 febr in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.