Frankrijk geschokt door rellen in trein

In Frankrijk is grote onrust ontstaan over de intimidatie van ongeveer zeshonderd treinpassagiers door een groep jongeren. De groep beroofde en terroriseerde op nieuwsjaarsdag de passagiers, enkele treinreizigers werden aangerand.

Pas gisteren is het voorval door de Franse regering bekendgemaakt “Wat er is gebeurd in de trein tussen Nice en Lyon is totaal onacceptabel“, zei de Franse president Jacques Chirac gisteren tijdens een nieuwjaarsreceptie met de pers. “De verantwoordelijken zullen worden gepakt en zo hard worden gestraft als noodzakelijk is.“

De politie heeft zes mensen gearresteerd, onder wie drie minderjarigen. Volgens de politie deden ongeveer veertig jongeren mee aan de gewelddadigheden.

In de trein zaten veel jongeren die oud en nieuw hadden gevierd in Cannes en Nice. Ze maakten voor hun treinreis gebruik van een vakantie-aanbieding, zodat ze slechts 1,20 euro hoefden te betalen voor hun treinkaartje.

De jongeren die voor problemen hebben gezorgd, zouden in kleine groepjes door de coupés zijn getrokken en de andere passagiers hebben lastig gevallen. Het duurde ongeveer veertig minuten voor er door een ordedienst werd ingegrepen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, heeft aangekondigd dat Frankrijk een nationale spoorwegpolitie-eenheid in het leven zal roepen die de veiligheid in treinen moet garanderen. De nieuwe politiemacht moet dit jaar geformeerd zijn en zal bestaan uit duizend tot 1.500 agenten.

De gebeurtenissen in de trein in het zuidoosten van Frankrijk riepen bij veel Fransen een herinnering op aan de gewelddadigheden in Franse buitenwijken in de herfst van vorig jaar. Toen vonden in een groot aantal voorsteden rellen plaats waarbij veel auto's in brand werden gestoken.

De rechtszaak tegen de “treinvandalen' die vastzitten is gepland voor maart. (AFP, AP, Reuters)