Frankrijk

Kerkschatten Eén meter tachtig hoog, negentig kilo verguld zilver versierd met tientallen edelstenen: het borstbeeld van de heilige Lambertus met bisschopsstaf en mijter bevat de schedel van de patroonheilige van Luik die daar in 696 vermoord werd. Dit weelderige en indrukwekende XVIde eeuwse beeld/reliekhouder is een van de schatten op de expositie Trésors des cathédrales d'Europe-Liège die op drie plekken in Beaune plaats vindt: het Musée des beaux-arts, la Collégiale Notre-Dame en l'Hôtel-Dieu. Het Bourgondische stadje toont 300 stukken van onschatbare waarde afkomstig uit de kathedraal van Luik die in restauratie is en uit elf andere kathedralen. De tentoonstelling bewijst dat kerkschatten bepaald niet saai hoeven te zijn als ze maar aantrekkelijk worden geëxposeerd.

Petit Palais Het Petit Palais is na vier jaar restauratie weer open. Het werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1900 door architect Charles Girault en is sinds 1902 het Musée des beaux-arts van de stad Parijs. De restauratie/modernisatie door architecten Philippe Chaix en Jean-Paul Morel die met grote ramen het oorspronkelijke licht aan het gebouw teruggaven, is spectaculair en doeltreffend. De collectie bestaat uit een uitgebreid panorama van de Franse kunst van 1880 tot 1914, maar telt ook meesterwerken uit de Oudheid tot en metde XVIIIde eeuw.Petit Palais, Avenue Winston-Churchill, Parijs, 0033-153434000 en www.petitpalais.paris.fr; toegang permanente collectie gratis.

En verder in Parijs Les Fables van Jean de La Fontaine in een regie van Bob Wilson in afwisseling met andere stukken t/m 28 jan in de Comédie-Française 0033-144 58 1515 & www.comedie-francaise.fr; monumentale realistische beelden van Ron Mueck t/m 19 febr in de Fondation Cartier 0033-142 185650 en www.fondation.cartier.fr.

Trésors des cathédrales d'Europe t/m 19 mrt, 21200 Beaune, 0033-380262130 en www.ot-beaune.fr