Filmmuseum

Het Filmmuseum brengt twee films van Fritz Lang opnieuw uit in nieuwe kopieën , een uit zijn Duitse en een uit zijn Amerikaanse periode, M, eine Stadt sucht einen Mörder, Langs eerste geluidsfilm (1931) en The Woman in the Window, gemaakt binnen het Amerikaanse studiosysteem (1944).

Peter Lorre in de film M, eine Stadt sucht einen Mörder (regie Fritz Lang)

In beide films zie je de fascinatie van de regisseur voor wetenschappelijke opsporingsmethodes, die hij haast documentair in de films laat zien. M is de beroemde film waarin Peter Lorre een kindermoordenaar speelt. Goebbels zag M als een film die pleit voor de doodstraf maar juist de rechtbankscène uit deze film, waarin de moordenaar zijn zaak bepleit, ondergraaft dat simpele oordeel.

The Woman in the Window speelt met de theorieën van Freud, die toen in Hollywood opgang deden. In de eerste scène staan op het bord achter professor Wanley (gespeeld door Edward G. Robinson) de begrippen “Id', “Ego' en “Superego'. Als de brave Wanley door een verleidelijke vrouw (vertolkt door Joan Bennett in doorzichtige blouse) betrokken raakt bij een moord blijken Freuds ideeën over de goochelact tussen dierlijke lust, het dunne laagje beschaving en het zwakke geweten meer dan lesstof.

In beide twee films spelen toeval en het noodlot een cruciale rol in het zetten van de val voor een crimineel.

Dat maakt de films tot typische Fritz Lang-verhalen. Aan het noodlot is niet te ontsnappen. Lang illustreerde dit sombere idee veelal visueel.

Peter Lorre (M) en Edward G. Robinson worden gevangen in hun eigen spiegelbeelden, gekaderd door ramen en omgeven door tralies.De kunst van de zwijgende film verleerde Lang nooit. In welk land hij ook werkte.

The Woman in the Window. Regie: Fritz Lang. Met: Joan Bennett, Edward G. Robinson, Dan Duryea, Raymond Massey. In: Filmmuseum, Amsterdam; Haags Filmhuis.

M - eine Stadt sucht einen Mörder. Regie: Fritz Lang. Met: Peter Lorre, Otto Wernicke, Ellen Widmann.