EU-voorzitter haalt uit naar EU-hof

WENEN, 5 jan. - De Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel, die op 1 januari het voorzitterschap van de Europese Unie voor een half jaar heeft overgenomen, heeft zich in een vraaggesprek met de Süddeutsche Zeitung kritisch uitgelaten over het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Dat is ongebruikelijk. Het Europees Hof heeft “de afgelopen jaren zijn bevoegdheden systematisch uitgebreid, zelfs op terreinen waarop beslist geen [Europees] gemeenschapsrecht bestaat“, aldus Schüssel. De kanselier doelde onder andere op het arrest van vorig jaar waarmee de Luxemburgse rechters een streep haalden door de beperkingen die aan Oostenrijkse universiteiten golden voor de toelating van studenten uit andere EU-landen. Gevolg was dat zij dit studiejaar al een groot aantal studenten uit Duitsland moesten toelaten. Volgens het Hof waren de Oostenrijkse restricties in strijd met het EU-verdrag.