Duitsland

Kunst en heelal Het is een merkwaardige engel die Glenn Brown op het doek Dark Angel schilderde: een steenklomp zweeft door de ruimte, voorzien van een kogelrond hoofd. Het kunstwerk hoort bij de tentoonstelling Rückkehr ins All in Hamburg over hoe de moderne kunst vanaf de jaren '90 het heelal herontdekte. Niet alleen Brown, maar ook Thomas Ruff, Sylvie Fleury en Matthew Ritchie knoopten daarbij aan bij collega's uit de jaren '60. Want vanaf de vlucht van de Sovjet-statelliet Spoetnik om de aarde heen (1957) tot en met de succesvolle landing van het Amerikaanse ruimteveer Eagle op de maan (1969) had het heelal een hele generatie kunstenaars gefascineerd. De nieuwe, deels speciaal voor de tentoonstelling gemaakte werken blijken pragmatischer en tegelijkertijd gebrokener dan die van de optimistisch gestemde voorlopers.

Leipzig leeft op Een oude katoenfabriek in Leipzig biedt nu onderdak aan ambitieuze kunstenaars. Geïnspireerd door het succes van hun stadgenoot Neo Rauch timmeren zij aan de weg. Thomas Fröbel bijvoorbeeld fietst elke ochtend om half acht Hal 14 binnen, waar hij roestige objecten maakt van koper en staal. Stefan Stössel, de assistent van Neo Rauch, en Rosa Loy, Rauchs echtgenote, zijn ook vaak in de voormalige spinnerij te vinden. Het magisch-realistische werk van Loy verkoopt bijna net zo goed als het veel ruigere geschilderde spul van haar beroemde man. Een nieuw Wirtschaftswunder doet zich dankzij deze kunstenaars in de door werkloosheid geplaagde stad voor. Op 14 januari (11-18u) gaan er 9 galerieën rondomhet fabrieksterrein open. Inl www.baumwollspinnerei.com/kunst.

En verder Winterfestwochen t/m 28 jan, muziek & theater in kasteel Herrenhausen, Hannover: 0049-51116841222 & www.festwochen-herrenhausen.de

T/m 12 feb in de Hamburger Kunsthalle, Glockengiesserwall. Di-zo 10-18u, do 10-21u; info: 0049-40428131200 en www.hamburger-kunsthalle.de.