Daders bekennen geweld in Deventer

Drie mannen uit Apeldoorn hebben bekend betrokken te zijn geweest bij de vechtpartij die in de kerstnacht in Deventer aan een 20-jarige Deventenaar het leven heeft gekost. De drie mannen, 23, 22 en 19 jaar oud, hebben zichzelf gisteravond bij de politie in hun woonplaats gemeld. Een kennis had hen herkend op beelden van een bewakingscamera die afgelopen dinsdag door het televisieprogramma Opsporing Verzocht zijn uitgezonden. Hij heeft contact gezocht met de verdachten waarna zij besloten zich bij de politie te melden. Volgens een woordvoerder van de politie hebben drie Apeldoorners de mishandeling van het slachtoffer bekend, maar is nog niet duidelijk welke rol ze afzonderlijk hebben gespeeld. Aan de hand van verdere verhoren wordt besloten over een eventuele voorgeleiding bij de rechter-commissaris.

De vriendin van het slachtoffer, die bij de ruzie aanwezig was, heeft verklaard dat zij en haar vriend werden uitgescholden. Even later kwam het tot een handgemeen waarbij de langste van de drie verdachten een harde klap zou hebben uitgedeeld aan de 20-jarige Deventenaar. Het slachtoffer viel hierdoor op straat. Uit medisch onderzoek is gebleken dat hij niet is overleden aan de klap maar aan de verwondingen die hij bij de val opliep.

De beelden van de bewakingscamera, waarop te zien is dat de drie jongens richting de plaats van het incident lopen, zijn vorige week al uitgezonden door de regionale televisieomroep voor Overijssel, TV Oost. Dit leverde één reactie op. Op de uitzending van Opsporing Verzocht kwamen in totaal 29 tips binnen. Omdat dit niet leidde tot aanhouding van de verdachten was de politie van plan in het centrum van Deventer flyers met een foto van de drie mannen uit te delen. Justitie had een beloning van 10.000 euro uitgeloofd. Het incident heeft veel opschudding veroorzaakt in Deventer. Het plan om een stille tocht te houden, ging niet door omdat de familie van het slachtoffer hier geen prijs op stelde. Wel is vorige week donderdagavond door enkele tientallen Deventenaren op straat gepraat over zinloos geweld.