“Cuba betaalde moord JFK'

Wie vermoordde in november 1963 de Amerikaanse president John F. Kennedy? Lee Harvey Oswald. Maar werkte hij alleen?

Nee, zegt de Duitse filmmaker Wilfried Huismann in zijn nieuwste documentaire Rendezvous with Death, die morgen in première gaat. Oswald handelde in opdracht van Cuba.

Huismann komt tot deze conclusie na drie jaar onderzoek, waarbij hij onder meer sprak metvoormalige Cubaanse geheim agenten, Amerikaanse overheidsfunctionarissen en Russische inlichtingenofficieren en Mexicaanse archieven doorspitte.

Volgens Huismann, wiens eerdere documentaires verschillende prijzen wonnen, ontmoette Oswald in de Cubaanse ambassade in Mexico-Stad zijn opdrachtgevers. De Russische KGB zou de Cubanen op Oswald (die drie jaar in de Sovjet-Unie woonde en was getrouwd met een Russische) hebben gewezen. Volgens oud-geheim agent Oscar Marino bood Oswald zichzelf aan als schutter en kreeg hij 6.500 dollar voor de moord. Kennedy werd gezien als de belangrijkste vijand van de socialistische revolutie die in Cuba plaatsvond en hij zou opdracht hebben gegeven tot een aanslag op de Cubaanse president Castro.

“Oswald was een dissident. Hij haatte zijn land“, aldus Marino in de film. Hij wilde niet zeggen of Castro van het plan wist.

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI vermoedde een Cubaanse connectie, zo blijkt uit de documentaire. FBI-agent Laurence Keenan werd na de moord naar Mexico gestuurd. Hij werd echter, volgens eigen zeggen op last van Kennedy's opvolger Lyndon Johnson, teruggehaald. “Dan zou er een invasie in Cuba nodig zijn geweest met onbekende gevolgen voor de hele wereld“, aldus Keenan. Johnson zou dit niet aandurven.

Rendezvous with Death is morgenavond te zien op de Duitse zender ARD van 21.45 tot 23.15 uur.