Celstraf voor pleitbezorger boerenondernemers China

Een rechtbank in Jingbian, in de Chinese provincie Shaanxi, heeft de 59-jarige zakenman Feng Binxian vanochtend veroordeeld tot drie jaar cel. Feng verwierf de afgelopen jaren grote bekendheid als pleitbezorger van boeren die door de overheid werden aangemoedigd voor eigen rekening oliebronnen te gaan exploiteren en vervolgens van hun bezit werden beroofd door de autoriteiten. Volgens de rechtbank heeft Feng zich schuldig gemaakt aan het organiseren van illegale protesten.

De affaire wordt gezien als een belangrijke toetssteen voor het rechtssysteem in China. “De ontwikkelingen in de wereld gaan richting democratie en rechtsstaat. Wij moeten zorgen dat die rechtsstaat er in China ook komt“, zei Feng een jaar geleden op een geheime bijeenkomst met boeren in de stad Jingbian, waarvan deze krant destijds verslag deed. Nadat ze hun oliebronnen tot exploitatie hadden gebracht, vaak door geld te lenen, werden de boeren gedwongen hun oliebronnen “vrijwillig' terug te geven aan de staat, nadat de olieprijzen flink waren gestegen. Ze kregen daarvoor een kleine compensatie aangeboden.