België

Sprookjeskasteel De Brusselse Hallepoort vlakbij het Zuidstation is een ideale plek voor een expositie over sprookjes en hun illustratoren. De torenhoge stenen wenteltrap leidt naar verdiepingen vol verbeelde en vertelde verhalen, van de in oorsprong huiveringwekkende horror van Blauwbaard, Roodkapje en Hans en Grietje tot de zoetere sprookjes vol prinsen en prinsessen. Alle sprookjes hebben een eigen plekje waar de verhalen ook te horen zijn, zoals onder de hoed van de Gelaarsde Kat of in het bos van Hans en Grietje. De tentoonstelling legt de weg af van de eerste Italiaanse verzamelaars van volksverhalen via de aangepaste versies van de broers Grimm tot de vaak vlakke omvormingen van moraalridder Disney. Oude prenten die de volksvertellingen nog meer kracht verlenen zijn te zien naast de gruwelijke en prachtige kopergravures van Gustave Doré en de zoete tekeningen van Anton Pieck.

Kortrijk 1302 Om de stad Kortrijk en het Vlaamse verleden te verkennen is het luister- en wandelparcours Sporen naar 1302 een prima middel. Het startpunt is in de Groeningeabdij, waar de film 1302. De Slag de bezoeker de middeleeuwse situatie in deze streken uit de doeken doet en uiteraard vertelt over die roemruchte Guldensporenslag, waarbij Vlaanderen voor het eerst met succes van zich afbeet. Hendrik Consciences De Leeuw van Vlaenderen hoeft men dus niet bij de hand te hebben.

De stem van 1302-held Gwyde van Dampierre leidt de wandelaar rond door Kortrijk via een audioguide. Kinderen krijgen een aangepaste versie van het verhaal met opdrachten. De wandeling is een voorproefje van de expositie Kortrijk 1302, die komende zomer wordt geopend.

Er was eens... Sprookjes in beeld, Hallepoort, Zuidlaan, Brussel, t/m 16 april, di t/m vrij 9.30-17u, za-zo 10-17u.

Sporen naar 1302, Groeningeabdij, Houtmarkt, Kortrijk, t/m 30 april, di t/m zo 10-12u en 14-17u. Res: 0032 56277850 en erfgoedcel@kortrijk.be