Argwanend over boodschap van CDA

`Verandering is leuk!` CDA-econoom Lans Bovenberg gebruikt Wouter Bos-taal om de boodschap van premier Balkenende over te brengen (NRC Handelsblad, 30 december). Het klinkt misschien aantrekkelijk, maar ik blijf wat argwanend. Zijn partijgenoot Wijffels mocht een dag eerder namelijk een voorzichtig electoraal experimentje uitvoeren met zijn opmerking over de hypotheekrente. Als de reacties de partijleiding bevallen, horen we hier misschien nog wel iets over terug in de aanloop naar de verkiezingen. De kans is echter groot van niet. Als het om verandering gaat, bedoelt het CDA vooral zaken als de nieuwe ziektekostenverzekering en kinderopvangregeling. Dergelijke veranderingen zien er voor politici misschien `leuk` uit, maar de `dynamiek` die ze met zich meebrengen en welke door Bovenberg zo vurig wordt gewenst, laat zich vooral merken bij de lagere inkomens. Zij zien zich geconfronteerd met een nieuwe wereld van offertes, contracten, hoge rekeningen en onzekerheid over de teruggave. Het aftoppen van de hypotheekrente boven twee ton hypotheek zou ook wat meer dynamiek bij de hogere inkomens teweegbrengen. Dat is pas verandering! Om over de “onontkoombaarheid van grotere risico's“ waar Bovenberg het over heeft, maar niet te spreken.

Ik wacht vol spanning af, of het CDA Bovenbergs ideeën consequent gaat toepassen, of dat het toch weer een praatje voor de bühne zal blijken te zijn geweest.

    • Hartger Wassink