www.nrc.nl

Weblog New York. NRC-correspondent Freek Staps is na een kort kerstreces terug in New York en is weer begonnen met bloggen op www.nrc.nl/weblog. Na zijn terugkomst verbaasde hij zich meteen weer over de drukte in de stad. De straten zijn twee keer zo druk als normaal en niemand kan zeggen hoe dat komt.

Merel Roze
Merel Roze

Ook doet hij verslag van een periodieke actie van fietsers. “Elke laatste vrijdag van de maand verzamelen zich duizenden fietsers op Union Square om samen een “Critical Mass' te vormen: de fietsers willen aangeven dat ook zij recht op de weg hebben. In New York ontregelen de fietsers nu al twaalf jaar het verkeer (in hun ogen zíjn zij het verkeer, en ontregelen ze dus niets) en wereldwijd zijn er meer dan 130 steden waar fietsers dit ook doen. De politie is niet dol op de fietsers. En vice versa. (...) Kern van de zaak is dat agenten zich voordoen als fietsers en opstootjes uitlokken. Een “agent' werd niet gearresteerd, de echte fietsers wel. Vooralsnog winnen de fietsers: uit de 300 zaken die sinds september 2004 tegen hen zijn gevoerd, is nog geen enkele veroordeling gevolgd. Maar het blijft oppassen voor fietsers op straat.“

Halte 2006. Negen columnisten van NRC Handelsblad blikken vooruit op het komende jaar. Eerder keken Frits Abrahams, Hugo Camps, Merel Roze, Janneke Wijkmans, Herbert Blankesteijn, Hans Beerekamp, Ewoud Sanders, Tamar de Waal en Wilfried de Jong in Halte 2005 al terug op het afgelopen jaar. In persoonlijke videocolumns spreken ze nu hun wensen en verwachtingen uit voor het nieuwe jaar. Merel Roze (foto) is de derde videocolumniste. Ze schrijft sinds kort een rubriek voor de Achterpagina. In 2006 wil ze boven het maaiveld uitstijgen. Maar niet te lang...

www.nrc.nl/halte2006