Wennemars even naar concurrent

Sprinter Erben Wennemars van de ploeg van Postcodeloterij gaat volgende week op kosten van NOC*NSF vijf dagen naar Hamar, waar de allrounders van de concurrerende ploeg TVM zich voorbereiden op de Europese kampioenschappen. Deze vorm van kruisbestuiving is een primeur in het professionele topschaatsen in Nederland.

Reden voor de reis van Wennemars naar Noorwegen is de ploegachtervolging bij de Spelen in Turijn. De tweevoudig wereldkampioen sprint is met de allrounders Sven Kramer en Carl Verheijen van TVM aangewezen voor deze nieuwe olympische discipline. Nederland werd vorig jaar wereldkampioen ploegachtervolging en is met Team USA favoriet in Turijn. “Carl vroeg of ik zin had naar Hamar te komen en zo is het balletje gaan rollen“, zegt Wennemars. “Ik neem de ploegachtervolging heel serieus en wil graag goud halen. Dus moeten we goed op elkaar zijn ingespeeld. Als we winnen, gaan de individuele afstanden daarna ook makkelijker.“

Volgens Wennemars geeft zijn bezoek aan Hamar aan “hoe goed de onderlinge sfeer is“. Bij de Spelen van 2002 in Salt Lake City was van een eendrachtige samenwerking tussen de rijders van de verschillende sponsorploegen geen sprake. “Wat ik nu ga doen was vier jaar geleden ondenkbaar“, zegt Wennemars die als voorwaarde stelde dat zijn vrouw en oudste kind hem in Hamar kunnen vergezellen. “Ik heb geen zin een hele week in mijn eentje in een hotel te zitten. Nee, ik weet niet eens of ik hun reis zelf moet betalen, dat maakt me ook weinig uit.“

Nederland mag in Turijn vijf rijders opstellen voor de ploegachtervolging, waarbij drie rijders tegelijkertijd op de baan verschijnen. Ab Krook, technisch directeur van de schaatsbond KNSB, heeft nog drie schaatsers op het oog voor de ploegachtervolging: Mark Tuitert, Jochem Uytdehaage en Ralf van der Rijst. Zij hebben zich vorige week bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen niet voor de individuele nummers geplaatst. “Ik ga ze de komende weken aandachtig observeren“, zegt Krook. ,,We kunnen ons in Turijn geen fouten permitteren. Belangrijkste is dat de rijders aan de fysieke voorwaarde voor een ploegachtervolging voldoen.“

Krook besluit binnen drie weken welke twee namen worden toegevoegd aan het Nederlandse achtervolgingsteam, dat half februari in actie komt op de Winterspelen in Turijn.