Verbod op aanwezigheid in “NAVO-bos'

Waarnemend burgemeester J. Zuidgeest van het Limburgse Onderbanken heeft met ingang van morgen een noodverordening afgekondigd voor een deel van Schinveld. De maatregel geldt tot 20 januari.

De noodverordening houdt verband met het kappen van zes hectare bos in Schinveld, in opdracht van het ministerie van Defensie. De bomen moeten weg omdat ze de veiligheid in gevaar brengen van Awacs-vliegtuigen op de nabij gelegen NAVO -luchtmachtbasis in het Duitse Geilenkirchen.

De noodverordening verbiedt mensen om zich in het betreffende bosgebied te bevinden. Bovendien is het verboden “op enigerlei wijze de vrije doorgang voor de uitvoerende aannemer van de bomenkap te beletten“, zo staat onder meer in de noodverordening te lezen.

De gemeenteraad van Schinveld komt vanavond in een spoedvergadering bijeen, met als onderwerp de noodverordening. Volgens wethouder J. Ubachs kan de gemeenteraad de noodverordening afwijzen. Gebeurt dat, dan kan burgemeester Zuidgeest aan gouverneur L. Frissen van Limburg vragen de noodverordening alsnog vast te stellen.

Justitie zal een lik-op-stuk-beleid hanteren tegen overtreders van de noodverordening, zo is bekend gemaakt. Al geruime tijd “bezetten' leden van Groenfront! de bossen om de bomenkap te voorkomen. De burgemeester zal een terrein aanwijzen waar mag worden gedemonstreerd.

Volgens Groenfront! is de ontruiming pas komende maandag gepland. De actiegroep zou dit uit betrouwbare bronnen hebben gehoord. “Wel is het nu voor ons alle hens aan dek“, aldus de woordvoerder dinsdag.

Morgen reist een aantal inwoners van Schinveld en omgeving naar Den Haag, waar het ministerie van VROM een hoorzitting houdt over de bomenkap in Schinveld.

De gemeente Onderbanken weigert al jaren aan de bomenkap mee te werken. Haar inwoners, maar ook zo'n kwart miljoen andere Limburgers, vrezen dat door het kappen het lawaai van de Awacs-vliegtuigen van de NAVO-basis zal toenemen. Ze zeggen ook dat de vliegtuigen gezondheidsproblemen veroorzaken.