Van ster tot verklikker

Een grauwe Jack Abramoff vroeg gisteren voor de rechter “vergeving van de Almachtige en van diegenen die ik onrecht heb aangedaan“. Tot twee jaar geleden was hij een van de meest invloedrijke Amerikaanse lobbyisten, een ster binnen de Republikeinse partij; nu is duidelijk wat al langer werd gedacht in Washington: Abramoff bekende gisteren schuld aan fraude, belastingontduiking en omkoping en veranderde in een verklikker die met belastende verklaringen politici van zowel Republikeinse, als Democratische signatuur kan doen vallen.

Jack Abramoff leaves Federal Court in Washington Tuesday, Jan. 3, 2006. The once-powerful lobbyist pleaded guilty Tuesday to federal charges of conspiracy, tax evasion and mail fraud, agreeing to cooperate with prosecutors investigating influence peddling that threatens powerful members of the U.S. Congress. (AP Photo/Gerald Herbert) Associated Press

De politieke carrière van Abramoff (Atlantic City, 1958) begon al vroeg. Zijn vader, een joodse zakenman, verhuisde de familie naar Californië, waar hij Ronald Reagan leerde kennen. Abramoff jr. voerde in 1980 actief campagne voor Reagan en werd in zijn studententijd actief in de Republikeinse studentenpartij, waarvan hij uiteindelijk tot voorzitter werd gekozen. Hij presenteerde zich als een overtuigde conservatief, die als lobbyist beoogde zijn conservatieve ideeën te verwezenlijken. “Het is niet onze taak om vredelievend samen te leven met Links“, stelde hij in 1983. “Ons werk is om hen permanent de macht te ontnemen.“

Na de overweldigende winst van de Republikeinen in 1994, vestigde Abramoff (die tot die tijd onder meer werkte als advocaat en filmmaker) zich als lobbyist in Washington. Hij politiseerde het beroep, en weigerde als conservatief te lobbyen voor doelen die niet overeenkwamen met zijn opvattingen. De krant The Wall Street Journal omschreef hem in 2000 als hét conservatieve boegbeeld van Washington, met een “uitzonderlijke“ manier van werken. Abramoff staat bekend als een multitasker, die tegelijkertijd telefoneert, e-mailt en zakendoet.

Hij heeft toegang tot de top van de Republikeinse partij, onder wie de oud-leider in het Huis van Afgevaardigden Tom deLay die Abramoff een van zijn “dierbaarste vrienden“ noemde, doneerde in 2004 100.000 dollar aan de herverkiezingscampagne van president Bush. Tevens was hij een belangrijke financiële bron voor prominente conservatieve activisten zoals Ralph Reed (ex-voorzitter van Religious Right) en Grover Norquist van de belangrijkste Republikeinse actiegroep voor belastingverlagingen.

Nu duiken aanwijzigen op dat Abramoff deze activisten heeft gecorrumpeerd. Hetzelfde geldt voor denktanks, waarvan hij medewerkers omkocht zodat zij positief zouden oordelen over zijn klanten, en zeer waarschijnlijk ook allerlei Congresleden.