ThyssenKrupp verhoogt bod op Dofasco

Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp verhoogt zijn bod op de Canadese staalproducent Dofasco. Het biedt nu evenveel voor Dofasco als het Luxemburgse staalbedrijf Arcelor, dat eveneens aast op de Canadese branchegenoot.

ThyssenKrupp maakte gisteren bekend bij elkaar 4,9 miljard Canadese dollar (3,5 miljard euro) over te hebben voor Dofasco, wat neerkomt op 63 Canadese dollar per aandeel.

De biedingsstrijd om Dofasco begon in november vorig jaar, toen Arcelor een vijandig bod van 56 Canadese dollar per aandeel deed. Het bestuur van Dofasco wees dit bod af en maakte enkele dagen later bekend in te gaan op een concurrerend bod van ThyssenKrupp van 61,50 Canadese dollar per aandeel. Op 23 december verhoogde Arcelor hierop zijn bod naar 63 Canadese dollar. ThyssenKrupp biedt nu hetzelfde als Arcelor, met het verschil dat de Duitsers de steun hebben van Dofasco.

“De beslissing om ons bod te verhogen geeft het strategische belang van de overname van Dofasco voor ons aan“, zegt bestuursvoorzitter Ekkehard Schulz van ThyssenKrupp in een reactie. “We willen de overname doorzetten, omdat we substantiële groeimogelijkheden zien voor onze Noord-Amerikaanse activiteiten in combinatie met die van Dofasco.“

Zowel ThyssenKrupp als Arcelor, na Mittal Steel de twee grootste staalproducenten in Europa, willen Dofasco graag overnemen om daarmee hun positie op met name de Amerikaanse staalmarkt te versterken. Beide concerns halen nu veruit het grootste deel van hun omzet in Europa en willen hun activiteiten beter spreiden. Door te groeien in Noord-Amerika kunnen ze klanten die ze nu in Europa al bedienen, bijvoorbeeld in de auto-, verpakkings- en witgoedindustrie, ook in de VS en Canada bedienen.

Grote afnemers van staal in Noord-Amerika willen op hun beurt graag keuze uit meer leveranciers. Na de overname van de Amerikaanse International Steel Group door Mittal Steel wordt de Amerikaanse staalindustrie gedomineerd door twee grote spelers, US Steel en Mittal. Voorheen was de Amerikaanse staalindustrie sterk versnipperd, wat gunstig was voor afnemers van staal.

Analisten verwachten dat het bod van ThyssenKrupp de meeste kans van slagen heeft, omdat Dofasco dat bod aanbeveelt bij zijn aandeelhouders. Een woordvoerder van Arcelor laat weten dat het concern het bod van ThyssenKrupp bestudeert.