Televisie Voorkeur

actualiteiten

Twee vandaag. Aandacht voor het vijftigjarig jubileum van het NOS-Journaal en een reportage over de ruzie die ontstaan is rondom de bouw van een minaret in Amsterdam. De toren moet 42 meter hoog worden, tot ontsteltenis van buurtbewoners. Ned.2, 18.20-18.50u.

Illustrator en tekenaar Peter van Straten in de documentaire Een gelukkige hand in zijn studio aan het werk. Ned.3, 20.20-22.00u.
Illustrator en tekenaar Peter van Straten in de documentaire Een gelukkige hand in zijn studio aan het werk. Ned.3, 20.20-22.00u.

Netwerk. Een portret van de Venlose voetballer Mohammed Allach, die naast zijn sportieve carrière op het voetbalveld zich inzet voor de integratie van Marokkaanse jongeren. Verder een reportage over de laatste nacht voor de raamprostituees in het Arnhemse Spijkerkwartier. Na jaren van discussies met het gemeentebestuur sluiten de ramen nu definitief. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het politieke corruptieschandaal van lobbyist Jack Abramoff, waardoor de Republikeinse partij van president Bush in enorme politieke moeilijkheden dreigt te raken. Journalist James Risen van de New York Times, die eerder een boek heeft geschreven over het afluisterschandaal van de CIA over de “Iraakse dreiging', geeft zijn visie. Verder aandacht voor het plan van Zwitserse architecten voor het kiezen van zeven nieuwe wereldwonderen. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Werk zat?! Tweede aflevering van een tiendelige serie waarin coach Joop Alberda tien mensen begeleidt naar een nieuwe carrière. Vanavond met o.a. de 31-jarige Jasmina, die een relatiebemiddelingsbureau voor Nederlandse Arabieren wil beginnen en de 45-jarige Sylvia, die wil gaan werken als etaleur. Ook zien we hoe het verder gaat met de kandidaten van vorige week. Ned.3, 19.50-20.20u.

Colosseum: Rome's arena of death. Gedramatiseerde documentaire over Verus, een gladiator die vocht tijdens de opening van het Colosseum in Rome in het jaar 80 na Chr. Het Colosseum bood plaats aan zo'n 55.000 toeschouwers. BBC2, 21.00-22.00u.

Ik vertrek. Herhaling van de serie waarin Nederlanders worden gevolgd die hun geluk in het buitenland gaan beproeven. Vanavond met Jan en Saskia Krist uit Groningen, die in Zuid-Spanje een herstellocatie voor psychiatrische patiënten willen opzetten. Hun 9-jarige zoon Duco moet ook mee en daarom mag het huis weer niet te geïsoleerd liggen. Een bijna onuitvoerbare opgave. Ned.2, 21.30-22.25u.

Dying to be thin: The real story. Reportage over de voor- en nadelen van een chirurgische maagverkleining om af te vallen. BBC1, 22.00-23.00u.

Die story: Tod in der Zelle - Warum starb Oury Jalloh? Reconstructie van de zaak van de dood van de West-Afrikaanse asielzoeker Oury Jalloh, die door brand in een politiecel in het Duitse Dessau om het leven kwam. ARD, 22.45-23.30u.

Profiel. Herhaling uit oktober van het vorig jaar van het portret van de 80-jarige Johnny Kraaijkamp sr. In het zwartwittijdperk vormde hij een duo met Rijk de Gooijer. En nog steeds speelt hij in de comedy Het Zonnetje in Huis. Ned.1, 23.10-23.50u.

Mit Gottes und Allahs Segen. Terwijl de media zich buigen over het integratievraagstuk en de politiek het heeft over toenadering tussen moslims en christenen, heeft zich dit al afgespeeld. Twee stellen met een gemengde achtergrond bereiden hun huwelijk voor. ARD, 23.30-0.15u.

Stepfamilies. Eerste aflevering van een serie over gezinnen met stiefkinderen en de problemen die daardoor ontstaan. De 13-jarige Ryan wordt heen en weer getrokken tussen zijn stiefvader en zijn echte vader. BBC1, 23.40-00.35u.

Tribe: Babongo. Serie over de ervaringen van ontdekkingsreiziger Bruce Parry, die in het West-Afrikaanse Gabon een inwijdingsceremonie bij de Babongo-stam ondergaat. Hij moet hiervoor wel een krachtige hallucinant innemen die drie dagen werkzaam is. BBC2, 0.20-1.20U.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn de Nederlandse hiphoppers Pete Philly and Perquisite, die de Zilveren Harp wonnen en plastisch chirurg Rein Zeeman, die oorlogsslachtoffers in Oeganda nieuwe lippen, neuzen en oren geeft. Verder pianist Bart van Oort, die een lesje “Mozart voor dummies' geeft. Ned.3, 19.00-19.50u.

amusement

Verre verwanten: Joke Bruijs en Ron Pistoor. Eerste aflevering van een geschiedenisprogramma waarin bekende en onbekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders. In de aflevering van vanavond zijn dat zangeres Joke Bruijs en Ron Pistoor. Er volgt een reconstructie van het leven van hun voorouders en van de rol die zij speelden in de geschiedenis. Ned.1, 22.20-23.10u.

Jiskefet. Herhaling van de afleveringen uit vorig jaar waarin Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn de bewoners van het bejaardentehuis De Sint Hubertusberg spelen. Gemangeld tussen de strenge regels en de willekeur van het verplegend personeel, houden zij manhaftig de kin omhoog, onder het devies: het kan altijd nog erger. Ned.3, 22.45-23.20u.

kunst

Een gelukkige hand. Portret van illustrator en tekenaar Peter van Straaten, gemaakt door Pieter Verhoeff. Rode draad in de documentaire vormt de verfilming van zijn Agnes-verhalen van vijf minuten. De film toont de manier waarop hij in zijn werk het intermenselijke verkeer en het daaruit voortvloeiende (on)geluk in het huwelijk, op het werk, in de politiek en de liefde tussen ouders en kinderen belicht. Ned.3, 20.20-22.00u.